Friss hírek

2004.10.28. 14:06

Járai szerint elérhető 2006 végére a 3,5 százalékos infláció

Járai Zsigmond szerint a Magyar Nemzeti Bank üdvözli azt, hogy a kormány a jegybankkal közösen 3,5 százalékos inflációs célt kíván kitűzni 2006 végére. A Magyar Nemzeti Bank elnöke ezt a jegybank mai inflációs konferenciájának szünetében mondta Budapesten.

BAMA

"A 3,5 százalékos cél 2006 végére elérhető, ha tovább érvényesül  a szigorítás a fiskális politikában" - mondta a jegybankelnök.

Kiemelte: ha az év további részében az infláció tovább  mérséklődik - amire jó esély van - és a külső világgazdasági  körülmények változatlanok maradnak, valamint a hazai gazdaságban a  folyamatok továbbra is a mostani tendencia alapján alakulnak, mód  lesz a jegybanki kamat további csökkentésére az év végéig.

Járai Zsigmond szerint az államháztartási deficit ugyan nagyobb  lesz, mint amit a kormány bejelentett, és a jövő évi deficit is több  lesz a kabinet által mondottnál, de mégis szigorítást jelent, és ha  a költségvetést az Országgyűlés elfogadja, ennek alapján  elképzelhető az újabb kamatlépés.

"Ugyan nem tudom megmondani, mi lesz a Monetáris Tanács  következő döntése, de az nyilvánvaló, hogy támogatni fogjuk a 3,5  százalékos inflációs célt" - mondta a jegybank elnöke. 

Ha 2006 végére az inflációs célkitűzés 3,5 százalék lenne, az  egyrészt elérhető, másrészt nem jelent olyan gyors dezinflációt,  amiről a kormány vagy a parlament egy része úgy gondolná, hogy  túlzott terheket ró a gazdaságra - emelte ki Járai Zsigmond. 

"Ez reális elérhető cél lesz" - mondta. 
Hozzátette: a jegybank egyébként 2004 végére 6 százalék körüli  pénzromlást vár, a jövő év végére 4-4,5 százalékos inflációt  valószínűsít, így 2006 végére 3,5 százalék lehet az infláció, ami  már közel van ahhoz az árstabilitási szinthez, amit a jegybank  megfogalmazott. 

Járai Zsigmond megemlítette: az MNB legfőbb céljának az  árstabilitás elérését tekinti, ennek mértékét a 3 százalék  plusz-mínusz egy százalékpontos sávba helyezi. 

A jegybank elnöke a konferencián elhangzott előadásában  aláhúzta: az MNB szerint az ország számára az lenne a hasznos, ha  "minél előbb be tudnánk vezetni az eurót". Az euró bevezetése  ugyanis magával vonná az alacsony inflációt, az alacsony kamatokat  és igen kedvező lenne a magyar gazdaság általános folyamataira. 

"A belépés dátumának eltolása hihetetlen károkat okoz az egész  gazdaságnak, de természetesen ez politikai mérlegelés kérdése. Az  tény, hogy a mielőbbi bevezetéssel az egész magyar társadalom jobban  járna" - mondta Járai Zsigmond.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!