Friss hírek

2004.11.16. 15:33

Felkészültek a fővárosi közterület-fenntartók a télre

Felkészülten várják a november közepétől március idusáig tartó téli munkafeladatokat a fővárosi közterület-fenntartók - jelentette ki kedden a cég vezérigazgató-helyettese.

BAMA

Sajtótájékoztatóján Varga László elmondta, hogy 160 téli célgépük - az idén vásárolt hat új járművet is figyelembe véve - 14  éves átlagéletkorú. Ezzel a cégnek már csak olyan téli célgépei  vannak, amelyekkel a homokot, sót és az egyéb síkosságmentesítő  anyagot a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően tudják kiszórni.

A vezérigazgató-helyettes kifejtette, hogy a 3.300 kilométeres  téli munkaútvonaluk tisztításakor első körben 1.200 kilométernyi  kiemelt útvonalon biztosítják a közlekedést. A tömegközlekedési  járművek megállóinak takarítása azonban nem a közterület-fenntartók,  hanem az üzemeltetők feladata.

Varga László elmondta: környezetvédelmi szempontok miatt  megtiltották dolgozóiknak, hogy a fák tövéhez havat halmozzanak fel.  Hasonló okok miatt a hidakon is csak a legszükségesebb esetben  használnak majd minimális mennyiségű sót a síkosságmentesítéshez.  Ezzel szeretnék ugyanis megelőzni a szerkezeti korróziókat. A  hidakon is használnak majd síkosságmentesítéshez homokot, amit a  városszerte kihelyezett mintegy ezer ládából szórnak.

A vezérigazgató-helyettes tájékoztatása szerint több helyen  folytatják a tavaly megkezdett kísérleteiket a környezetet a sónál  jobban kímélő, ám sokkal drágább kalcium- és magnézium-klorid  felhasználásával. Hozzátette, hogy környezetvédelmi részlegük  rendszeres mérésekkel ellenőrzi majd egész télen a kiszórt  síkosságmentesítő anyagok koncentrációját. A célgépeik közül már 89  mozgását műholdas navigációs rendszeren követhetik figyelemmel,  illetve irányíthatják így gyorsan új területekre.

A vezérigazgató-helyettes megemlítette, hogy a friss  meteorológiai adatok birtokában hat órával előre bizonyossággal  tudják azt, hogy milyen idő, csapadék várható. A téli közlekedés  biztosítása érdekében az autósokat arra kérte, hogy havazás esetén  segítsék célgépeik munkáját. A háztulajdonosok figyelmét felhívta  arra, hogy az épületük előtt lévő járdát nekik kell megtisztítani a  hótól. Hóeltakarításra egyébként szükség esetén ismét felvesznek  műszakonként 2.200-2.400-2.600 forintos nettó fizetésért munkásokat.  Az előző téli szezonban mintegy egymilliárd forintot fordítottak a  biztonságos közlekedés megteremtésére.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!