Friss hírek

2005.01.11. 13:14

A Fizika Nemzetközi Éve - a tudományág nem elismert, népszerűsíteni kell

A Fizika Nemzetközi Évében, 2005-ben a nem kellőképpen elismert tudományág népszerűsítésére törekednek a magyarországi programok szervezői - mondta Németh Judit, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) elnöke kedden Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián.

BAMA

Az ENSZ Közgyűlése tavaly nyilvánította a Fizika Nemzetközi Évének 2005-öt a fizikai társulatok öt évvel korábbi  világkonferenciáján született javaslat nyomán. 

A kvantummechanika és a relativitáselmélet 1905-ben indult  útjára Albert Einsten korszakalkotó cikkei alapján, a fizika éve  programsorozat fő kezdeményezője, az Európai Fizikai Társulat e  centenáriumot ünnepli világszerte. 

Albert Einstein száz éve írta meg a fizika három nagy területét  megalapozó legendás tanulmányait. A speciális relativitáselmélet  megalkotásával "feltette a koronát" a klasszikus fizikára. A  kvantumelmélet kiindulópontjául a fotoeffektussal kapcsolatos  magyarázata szolgált, később ezért kapta a Nobel-díjat. Harmadik  fizikatörténeti jelentőségű dolgozatában, az úgynevezett  Brown-mozgás leírásával a korszerű statisztikus fizikát teremtette  meg - olvasható az ELFT háttéranyagában. 

Németh Judit azt mondta: a fizika behatolt a mindennapokba és  "anélkül, hogy tudnánk, e tudományág eredményeit használjuk".  Példaként említette a tranzisztort és az arra épülő szórakoztató  elektronikai eszközöket, valamint a lézerfizikát, amely az  orvostudományban nélkülözhetetlen. 

A magyar fizika nemzetközi hírű, a világ vezető  laboratóriumaiba, intézeteibe megtalálhatók a Magyarországon  nevelkedett tudósok - mondta Vizi E. Szilveszter akadémiai elnök a  keddi sajtótájékoztatón, amelyet a Fizika Nemzetközi Éve  magyarországi indító eseményének szántak a szervezők. 

Az ELFT számos programot rendez a fizika iránti érdeklődés  felkeltése céljából 2005-ben, amely egyben Albert Einstein halálának  55. évfordulója (a tudós 1955. április 18-án halt meg az egyesült  államokbeli Princetown-ban). 

A Fizikai Szemle című folyóiratban megindítják a Mindentudás az  iskolában rovatot. A megyékben, minél több iskolában előadásokat  tartanak és olyan megmozdulásokat szerveznek, amelyek az utca  emberét szólítják meg. A Csodák palotájában kísérletező  fizikatanárok bevonásával a fizika évéhez kapcsolódó előadásokat  rendeznek havi rendszerességgel. 

A Magyar Fizikus Hallgatók Egyesülete a tudományág  népszerűsítésére nemzetközi tudományos nyári iskolát tervez  fizikushallgatók és doktoranduszok számára. Közép- és általános  iskolásoknak rajzpályázatot hirdetnek és egy regionális  fizikustalálkozón közép-európai fizikushallgatói szervezetek  képviselői gyűlnek majd össze. Idén is látogatást szerveznek a  CERN-be, a kontinens legnagyobb részecskefizikai kutatóintézetébe,  amely az idén ünnepli 50. születésnapját. 

A fizika éve jegyében indítja tavaszi félévének programját az  MTA szakmai vezetésével működő Mindentudás Egyeteme; Szabó Gábor  Milyen messze esett Newton almája? címmel tartja a szemeszter nyitó  előadását. Az akadémikus azt tekinti át, milyen alapvető szerepet  játszott a fizika a hétköznapi eszközök és az emberi gondolkodás  fejlődésében.

Az évad során további négy fizikai tárgyú előadás lesz hallható.  Kolláth Zoltán a csillagbelső hangjairól, Faigel Gyula az atomi  szerkezetekről tart előadást, majd Fodor Zoltán a világegyetem  keletkezéséről és Kroó Norbert, az MTA főtitkára a fény fizikájáról  fog beszélni.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!