Friss hírek

2005.01.20. 14:17

Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Orvosi Kamara

Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Orvosi Kamara, mert a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosításával diszkriminálják az egészségügyben dolgozókat - közölte Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke csütörtökön Budapesten.

BAMA

Úgy módosult a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény, hogy abban előírták: a 65. életév betöltésével megszűnik a  közalkalmazotti jogviszony. Ugyanakkor tettek egy olyan kivételt,  hogy a tudományos akadémia rendes és levelező tagjai, doktorai és  más tudományos fokozattal rendelkezők esetében ez a határidő 70 év -  mondta sajtótájékoztatón.

A Magyar Orvosi Kamara szerint mindez azt eredményezi, hogy az  egészségügyi dolgozók, orvosok számára a 65. életévük betöltésével  elvész a közalkalmazotti jogállásuk, amely véleményük szerint számos  alkotmányos problémát vet fel.

Hozzátette: ezért az elnökség úgy döntött alkotmánybírósághoz  fordul.
Éger István azt mondta, diszkriminatívnak tartják ezt a  megkülönböztetést, mert nem lehet ilyen alapon különbséget tenni a  munkavállalók között.

"Semmilyen ok nem támasztja azt alá, hogy egy 65 éves  osztályvezető főorvos, vagy egy gyakorló szakorvos kollegánk  másképpen bírna az ő képességeivel, mint ahogy egy, a tudományos  életben dolgozó kollégája" - jelentette ki az elnök.

A kamara szerint ennek a módosításnak nagyon komoly hátrányos  anyagi következményei vannak. Ugyanis, ha egy közalkalmazottat a 65.  születésnapja előtt felmentenek státuszából, akkor az anyagi  juttatásokkal jár. 

Éger István szerint ez a jelenlegi bérviszonyok között  számottevő összeg, ehhez képest azonban ha valaki vállalja, hogy 65  éves koráig dolgozik, akkor gyakorlatilag a születésnapján elveszíti  ezt a jogállását, és semmilyen pénzre nem tarthat igényt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az orvosok rendkívül  elöregedettek, és az emberek munkából való kiesése a betegellátásban  zavarokat okozhat. Köztudott, hogy már így is orvoshiány van, ezt a  szakminisztérium adatai is megerősítik.

Az elnök szerint most egy "ki nem mondott, de köztudott  spórolási szándékkal mintegy lefejezik az orvoskart", és ezzel a  betegellátásban további jelentős orvoshiányt fognak generálni.
Hozzátette, nyilván a közalkalmazott képes arra hogy egy "sima  munkaszerződéssel" tovább dolgozzon, de az sokkal előnytelenebb és  alacsonyabb bért jelent. 

A 2005-ös évi egészségügyi költségvetéssel kapcsolatban Éger  István azt mondta: úgy látják, hogy a közszférában beígért 7,5 plusz  4,5 százalékos bérfejlesztést nem lehet megvalósítani "azokból az  egészségügyi kasszákba betett pénzekről, amelyekről azt állítják,  hogy ezt a célt szolgálják."

Hozzátette ez előreveti az árnyékát annak, hogy idén sem  teljesül majd a bérfejlesztés.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!