Friss hírek

2005.01.21. 12:41

Átlagosan 9,8 százalékkal drágul az áram februártól

A villamos-energia ára február elsején átlagosan 9,8 százalékkal nő - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter pénteken sajtótájékoztatón Budapesten, miután aláírta az új energiaárakról szóló rendeletet. Balla György (Fidesz) szerint "ismét egy színjátéknak voltunk részesei az elmúlt napokban".

BAMA

A miniszter elmondta: az új villamos-energia árrendszer, a tömbtarifa-képzés bevezetésével a lakosság évi 1.320 kilowattóránál  kevesebbet fogyasztó hányada számára 4,3 százalékkal drágul az áram.  "Ez a szociális kedvezmény a lakosság 51,3 százalékát érinti, azaz  2,5 millió fogyasztót" - tette hozzá. 
Kóka János tájékoztatása szerint a lakossági fogyasztókat érintő  átlagos, a szociális tarifán túli fogyasztást is figyelembe vevő  áremelkedés 6,8 százalék lesz, ami megegyezik a tavalyi infláció  mértékével.

Hatvani György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium  helyettes államtitkára szerint ez azt jelenti, hogy minden háztartás  számára évi 1.320 kilowattórás fogyasztásig 4,3 százalék lesz a  drágulás, afelett pedig a fogyasztás növekedésével egyre nagyobb  drágulási ütem érvényesül, de legfeljebb az átlagos 9,8 százalékos  szintig.

A helyettes államtitkár hozzáfűzte, hogy a kedvezményes tarifa  felső határát egy négy főből álló háztartás átlagos  áramfogyasztására szabták meg. "Az új rendszer alapján a 2004-ben 32,125 forintos  kilowattóránkénti fogyasztói ár a lakosság szociális kedvezmény alá  eső része számára 33,50 forintra emelkedik, a második tömbben pedig  35 forintra nő áfával együtt" - közölte Kóka János. 

Elmondta, hogy a nem lakossági körbe tartozó fogyasztók, azaz az  ipar és a közintézmények számára esetében az átlagos áremelkedés 12  százalékot tesz ki.
Kifejtette: a nem lakossági fogyasztókra vonatkozó átlag feletti  drágulás teszi lehetővé azt, hogy a rendszer külön költségvetési  forrást nem igényelve, belső átcsoportosításokkal kövesse az  igazságosság és a méltányosság szempontjainak érvényesülésével a  kőolaj és a földgáz beszerzési árának növekedését.

"A rendszer anélkül vált igazságosabbá, hogy az adófizetőktől  forrásokat kellene elvenni a legrászorultabbak támogatására" -  hangsúlyozta a miniszter. Újságírói kérdésre reagálva jelezte, hogy a ipari és  közintézményi emelés mértékét már bekalkulálták az idei inflációs  előrejelzésnél, így azon felüli begyűrűző hatástól nem kell tartani.

Balla György (Fidesz)  pénteken délben  bírálta az intézkedést, s kijelentette:  "úgy tűnik, hogy ismét egy  színjátéknak voltunk részesei az elmúlt napokban. A szocialisták  szociális tarifáról beszéltek, ezzel szemben szó sincs szociális  tarifáról, hanem áremelésről van szó ismét".

Hangsúlyozta: a kormány ismét csak beszélt, de nem cselekedtek,  hiszen  nem kellett volna mást tenniük, mint felülvizsgálni korábbi  "elhibázott döntésüket", amivel 12-ről 25 százalékra emelték a  villanyáramot terhelő adókat.

"Ha nem tesznek semmi mást, csak ezt a rossz döntést  felülvizsgálják, akkor is mindenkinek 13 százalékkal csökkenhetett  volna a villanyszámlája" - mondta.

Az ellenzéki képviselő szerint a villanyáram fogyasztás mértéke  döntően nem szociális szempontoktól függ, hanem például a gyerekek  számától, így "a nagycsaládosok ismét rosszul jártak ezzel a  rendszerrel".

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!