Friss hírek

2005.01.11. 11:10

Gyurcsány: zajlik a kibővített monetáris tanács új tagjainak kiválasztása

Már folyik a kibővített létszámú monetáris tanács tagjainak kiválasztása, és január végéig lezárulhat a felkérés folyamata - közölte a miniszterelnök kedd reggel adott interjúban. Mátrai Márta (Fidesz) közölte: pártja számára továbbra sem elfogadható a monetáris tanács kibővítése.

BAMA

"Január végéig ennek a folyamatnak reményeim szerint a végére érünk, a kiválasztás, felkérés, ezekben a napokban is zajlik"  - mondta Gyurcsány Ferenc.

Közölte, olyan szakembereket szeretne a feladatra felkérni,  "akiknek szakmai megbízhatóságához, tekintélyéhez kétség sem fér, és  akik a magyar monetáris politika alakításában egészen biztosan  élvezni fogják az ehhez értő szakmai közvélemény bizalmát".

Kérdésre ugyanakkor a neveket még nem kívánta nyilvánosságra  hozni. "Nevet akkor mondok, miután végeztünk ezzel a folyamattal, és  a jegybank elnökét, miután a véleményét erről az ügyről meg kell,  hogy hallgassam, a jegybank elnökét erről tájékoztattam" - mondta a  kormányfő, hozzátéve: ezt követően még azon a napon a nyilvánosság  elé áll a kibővített monetáris tanács új tagjainak névsorával.

Mátrai Márta, a Fidesz frakcióvezető-helyettese úgy vélte, a miniszterelnök "diktátor módjára, saját  képére és arculatára kívánja (...) formálni a monetáris tanácsot",  ez pedig egy demokratikus jogállamban nem működik.

Hozzátette: "mi ezzel abszolút nem tudunk azonosulni, és nem is  tudjuk elfogadni".
"Ennek a független szervezetnek az életébe ilyen módon való  beavatkozás az példátlan, nemcsak Magyarországon, hanem a nemzetközi  gyakorlatban is" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!