Friss hírek

2005.01.13. 13:17

Megszorítások az Országos Meteorológiai Szolgálatnál

Újabb két megfigyelő helyen tértek át automata időjárásjelzésre.

BAMA

Pénzügyi okokból Kékestetőn és Farkasfán automata időjárásjelzésre tér át az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az intézmény idén hozzávetőleg 2,4 milliárd forintból gazdálkodhat, ami 300 millió forinttal kevesebb a 2004-es évinél.

Mersich Iván elnök elmondta, a pontos időjárás-előrejelzéshez emberi megfigyelésre is szükség lenne, mivel az időjárás előrejelzésnek a mindennapi életre milliárdos nagyságrendű hatása van, elég csak a fűtéshez használt gáz importjánál az áralkura, vagy a balatoni víz utánpótlásának beindítása körüli kérdésekre gondolni. A tudományos munka elmélyítésére, az éghajlatváltozás következményeinek prognosztizálására is szükség lenne – fűzte hozzá az elnök. A szolgálat most kéréssel fordult a Magyar Tudományos Akadémia meteorológiai tudományos bizottságához, hívja fel a politikusok figyelmét az éghajlatváltozással kapcsolatos kutatások jelentőségére, hogy döntéseik meghozatalánál az a jelenleginél nagyobb hangsúlyt kaphasson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!