Friss hírek

2005.01.21. 12:25

Megszüntették a nyomozást Draskovics Tibor ellen

Megszüntették a nyomozást a Draskovics Tibor pénzügyminiszter és társai ellen áfa-ügyben tett feljelentés miatt - közölte a rendőrség pénteken.

BAMA

A Fővárosi Főügyészség által hivatali visszaélés bűntette miatt elrendelt nyomozásban az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda teljes  körűen beszerezte és értékelte a feljelentésben leírtakhoz  kapcsolódó adatokat, iratokat - mondta Horváczy Emese.

Hozzátette: a Nemzeti Nyomozó Iroda "ezek alapján   megállapította, hogy a feljelentésben foglaltak nem valósítanak meg  bűncselekményt, ezért a nyomozás megszüntetéséről határozott".

Az eljárás Balogh Gyula független országgyűlési képviselő   feljelentésével indult el, a honatya a késedelmes  áfa-visszatérítéseket kifogásolta.
Egy hete Dobos Gabriella, a Fővárosi  Főügyészség szóvivője kijelentette: nincs nyomozás a pénzügyminiszter ellen, de Balogh Gyula feljelentése nyomán  kényszerhelyzetbe kerültek a hatóságok. 

"A büntetőeljárási törvény másfél éve nem tartalmazza a
feljelentés-kiegészítés intézményét. Azóta a hatóságok a beérkezett 
feljelentéseket, amennyiben nem nyilvánvalóan és magából a beadványból is egyértelműen megállapíthatóan alaptalanok, nyomozás 
keretében kell, hogy kivizsgálják" - magyarázta. 

Hozzátette: a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztálya a  múlt csütörtökön ezért elrendelte a nyomozást a sikkasztás gyanúja  miatt tett feljelentés ügyében. 

A feljelentő szerint Draskovics Tibor pénzügyminiszter és meg  nem nevezett társai követtek el bűncselekményt azzal, hogy a miniszter utasítása alapján nem fizették vissza a törvényben meghatározott időtartamon belül az áfát. Így Balogh Gyula szerint az elkövetők összesen mintegy 150 milliárd forintot tartottak vissza jogosulatlanul és kezeltek sajátjukként, ezzel megvalósítva a  sikkasztás bűntettét. 

A feljelentés alapján a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztálya elrendelte a nyomozást hivatali visszaélés gyanújával. 
"Ugyanis, ha egyáltalán felmerülhet bűncselekmény gyanúja a
feljelentés alapján, az inkább hivatali visszaélés lehet, mint a 
feljelentésben foglalt sikkasztás" - jegyezte meg korábban Dobos Gabriella. 

A főügyészség az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi
főosztályát bízta meg a nyomozás lefolytatásával.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!