Friss hírek

2005.01.06. 10:42

Vízkereszt - indul a báli szezon

A római katolikus hagyomány szerint a betlehemi királyok története igazán a Vízkereszthez illik.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Raffaello: Krisztus megkeresztelése
[/caption]Ekkor állt a három király felett a betlehemi csillag, amit tudósok üstökössel, szupernóvával próbáltak azonosítani. A zsidók és keresztények számára, megjelenése a Messiás eljövetelét jelezte, hiszen a csillagos ég az ókori műveltségekben az istenvilággal azonosult. Egyiptomban csillagjellel írták le az Isten szót, és a sumér ékírásban is a végtelen és az Isten jele volt a csillag.

A pogány korban ezen a napon a visszatérő napfényt köszöntötték. A keleti egyházban ez volt tehát Krisztus születésének napja, de a 300-as években Róma Krisztus születését a Legyőzhetetlen Nap pogány ünnepével, Mithras napisten születésnapjával egyeztette, így került december 25-ére.

Január hatodika hamarosan új jelentést kapott. Nyugaton a három királyok imádásának, Keleten Krisztus megkeresztelésének ünnepe lett. Ezt a római egyház is átvette.

A katolikus egyház szokása szerint vizet szenteltek e napon, a keleti egyházban a folyók megkeresztelése is szokásban volt. A görög, bolgár és szerb papok körmenet élén vonultak a folyó partjára, és ott fából vagy jégből faragott keresztet vetettek a vízbe, amit aztán edzett testű híveik egymással versengve halásztak ki.

Ugye, emlékeznek? A három királyok: Gáspár, Menyhért, Boldizsár aranyat, mirhát és tömjént vitt ajándékba Jézusnak. Az arany Jézus királyságát, a tömjén istenségét, a mirha halálát jelképezte. Vízkeresztkor tömjént is szentelnek, ebből alakult ki, hogy ilyenkor szentelik fel az új házakat, tartják manapság a lakásszentelőt. A régebbieket viszont megáldják.

Szokás az, hogy vízkereszt előtti estén szép tisztára söprik a szérűt, merthogy a három királyok éjjel táncolni akarnak rajta. Franciaországban, Belgiumban, a Németalföldön és Angliában ebédnél kalácsot tesznek az asztalra, amelybe egy babszem van belesütve. Akire a babszemet magában foglaló szelet jut, az a babkirály vagy babkirályné. A másik nemből uralkodó társat, némely helyen egész udvartartást is választ magának, aznap mindenki engedelmeskedni tartozik neki az asztalnál, amikor iszik, vele együtt mindenkinek ki kell hajtania a poharát.

Vízkereszt napjától kezdődik a farsang, a hamvazószerdáig tartó mulatságok, bálok szokásos ideje, de a hagyományok szerint a lakodalmaké is. Tompa Mihály szavaival „Farsangol a világ, kinek nincs, feleséget keresni jő, Mellőle megszökik, kinek... Ó, boldog farsangi idő....!"

Lehet hosszabb, vagy rövidebb, ugyanis húsvét mindig a tavaszi napéjegyenlőség utáni holdtöltét követő vasárnapra esik, Húsvét vasárnapot pedig negyven napos böjt előzi meg a katolikus naptárban, amely hamvazószerdával, a farsangot búcsúztató húshagyó kedd utáni nappal kezdődik. A legkorábban február 3-ára eshet.

Az idén, minthogy március 27-én lesz húsvét, február 8-án ér véget a vígasságok évada. Nem túl hosszú, bár a mondás szerint koros szegény lánynak mindig rövid a farsang. Igaz, van rá vigasztaló mondás is: farsangon kívül is esik leányvásár.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!