Friss hírek

2005.02.25. 10:12

Otthon nyílt krízishelyzetben lévő terhes lányoknak Érden

Krízishelyzetben lévő terhes anyák, fiatal lányok átmeneti elhelyezésére nyílt meg egy e célra életre hívott alapítvány szervezésében csütörtökön az első Lea Otthon Érden.

BAMA

A Leány, Anya, Gyerek Közhasznú Alapítvány néhány hónapja kezdte működését, s az otthon megteremtését - mondta Demjánné Harsányi Katalin, az alapítvány kuratóriumának elnöke. Ide önkéntes alapon elsősorban fiatal, egyedülálló, válsághelyzetben lévő várandósok és anyák költözhetnek be, hogy gyermekük születéséhez biztonságos körülményeket teremtsenek számukra. A lányoknak egyúttal a felnőtté válását is elősegítik, ehhez személyiségfejlesztő programokat indítanak.

Elősegítik, hogy tanulmányaikat is folytathassák, miközben az anyai feladatokat is ellátják a kismamák.

A Lea Otthon egy bérelt házban rendezkedett be, s egyszerre húsz anya és gyermeke számára nyújt elhelyezést. A lakókról kilenc fős személyzet - közöttük családsegítő, pedagógus, jogász, pszichológus gondoskodik. A terv szerint másfél évig élhetnek itt a kismamák, s ez idő alatt igyekeznek számukra a társadalomba a visszailleszkedés feltételeit megteremteni.

A Lea Otthon az alapítványhoz befolyó adományokból működik, évi költségvetése hozzávetőleg 60 millió forint - mondta az elnök. Az első lakók a jövő héten érkezhetnek ide, s szívesen várják a bajba jutott leányokat. A terv szerint fokozatosan egy országos hálózattá szeretnék kialakítani a Lea Otthon rendszerét - hívta fel rá a figyelmet Demjánné Harsányi Katalin. 

Az intézményt Mádl Dalma, a köztársasági elnök felesége és Erdő Péter bíboros, prímás, érsek nyitotta meg.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!