Friss hírek

2005.09.30. 14:27

Másmilyen agyuk van a hazudozóknak

Eltér a szokásostól a rendszeresen hazudozó emberek agyszerkezete, állítják a Dél-Kaliforniai Egyetem tudósai. A most befejezett kísérletük eredményeit a British Journal of Psychiatry című szaklap októberi számában ismertetik.

BAMA

A 108 önkéntes kísérleti alanyon elvégzett tomográf-vizsgálatok azt mutatták, hogy a betegesen hazug emberek agyában kisebb a szürkeállomány és nagyobb az úgynevezett fehérállomány, mint a normálisnak tekinthetőknél. Vagyis a hazudozók agyában 22 százalékkal több idegszál, viszont 14,2 százalékkal kevesebb agysejt van. A pszichiáterek szerint a hazugság nagyobb erőfeszítés az agynak, mint az igazmondás. A hazugsághoz gyorsabban és bonyolultabban kell "kapcsolnia" az agynak, tehát nagyobb mennyiségű ingert továbbító idegszálra van szüksége. Az összefüggés a kutatók szerint fordítva is igaz: a nagyobb mennyiségű idegszál-állomány hazudozóvá teheti az embert. (Kurier)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!