Friss hírek

2005.09.20. 11:35

Meghalt Simon Wiesenthal

A II. világháborús náci háborús bűnösök leghíresebb üldözőjét, kilencvenhat éves korában bécsi otthonában, álmában érte a halál.

BAMA

Simon Wiesenthal 1908-ban született a galíciai Buczaczban. Prágában építészdiplomát szerzett, majd a lengyelországi (ma ukrajnai) Lvivben élt, innen hurcolták el a németek 1941-ben. Több koncentrációs tábort megjárt, de végül a mauthauseni láger felszabadulásakor egyike volt a kevés túlélőnek. Nem sokkal később nekilátott a népirtások résztvevői ellen szóló dokumentumok összegyűjtésének, dolgozott az amerikai hadsereg háborús bűnöket kivizsgáló részlegének, majd a CIA elődjének is.

1961-ben megalapította a bécsi Zsidó Dokumentációs Központot, amely számos Gestapo- és SS-tisztet kutatott fel. Több mint 3 000 náci háborús bűnösnek akadtak a nyomára. A Simon Wiesenthal Központ 1977-ben alakult meg New York-i székhellyel, de vannak irodái Los Angelesben, Jeruzsálemben, Párizsban, Torontóban és Buenos Airesben is. A központ ma már nemcsak a holokauszttal, hanem más népek és népcsoportok elleni bűnökkel is foglalkozik, valamint neonáci személyek, honlapok adatait is gyűjti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!