Friss hírek

2006.02.08. 15:23

A gyerek nem mindig boldogít

Akinek gyereke van, annak több örömben és szeretetben van része, mint az utód nélkül élőknek, vélik a legtöbben. Egy amerikai kutató azonban meglepő eredményre jutott: sokkal több gyerekes szülőnél tapasztalt depresszióra utaló tüneteket, mint a gyerekteleneknél.

BAMA

A Floridai Állami Egyetem kutatója, Robin Simon több mint 13 ezer amerikai felnőtt adatait dolgozta fel munkatársaival. Ennek alapján állítja, hogy egyértelműen hamis az a feltevés, hogy a gyerek mindig boldoggá teszi a szüleit. Sőt, a megkérdezettek válaszaiból az derült ki, hogy a gyerekesek jóval többször érzik magukat boldogtalannak, magányosnak, gyakrabban szoronganak és nehezebben küzdenek meg a mindennapok nehézségeivel, mint a gyerektelenek.

A kutató nemcsak a gyerekesek és a gyerektelenek lelki állapotát hasonlította össze, hanem a gyerekes szülők különböző csoportjait is. Nagyító alá vette az egyedülálló szülőket, a kicsi és nagy gyerekek szüleit, összevetette a nagygyerekes szülőket is aszerint, hogy a gyerekük még a szülői házban él, vagy már elköltözött otthonról. Itt is meglepő eredmény adódott: jóval több lelki problémáról számoltak be azok a megkérdezettek, akiknek még otthon él a gyerekük, mint azok, akiké már elköltözött otthonról. Kevésbé volt váratlan az a megállapítás, hogy az egyedülálló szülőknek több a gondjuk, mint a párban élőknek. Általában rosszabbul érzik a bőrükben magukat a kevésbé iskolázott, kisebb jövedelemmel rendelkező gyerekesek, mint a képzettebbek, illetve a nagyobb jövedelműek. Meglepő módon a család és a munka összeegyeztetése nem okoz akkora gondot az adatok szerint, mint a kutatók feltételezték. Sőt, az derült ki, hogy gyakrabban küzdenek depressziós tünetekkel az olyan szülők - főleg anyák -, akiknek nincsen állásuk vagy részmunkaidőben dolgoznak. A felmérés arra is rávilágított, hogy a gyerek soha nem gyógyír, ha a felnőttnek komoly gondja van, és arra is, hogy a lelki nyomás ugyanolyan nagy az apákon, mint az anyákon.

Robin Simon ugyanakkor hangsúlyozta kutatási eredményeinek bemutatásakor, hogy ezek az adatok nem azt jelentik, hogy a szülőknek nincsen örömük a gyerekeikben, de nem árt tudni, hogy lényegesen kevesebb örömöt okoznak az utódok, mint feltételezhetnénk. A kutatónő ezt elsősorban a mai életmódra vezeti vissza. A modern világ ugyanis szerinte kevés támpontot, segítséget ad a szülőknek a gyerekneveléshez. Simon azt ajánlja a leeendő szülőknek, hogy legyenek tisztában az előttük álló nehézségekkel, de ne azért, hogy ne vállaljanak gyereket, hanem azért, hogy kérjenek segítséget, ha úgy érzik, nehezen boldogulnak. "Az a baj, hogy túlságosan romantikus kép él az emberekben a gyerekvállalásról, pedig a valós élet nem olyan, mint amit a tévéreklámok mutatnak", üzente a tudósasszony a leendő szülőknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!