Friss hírek

2013.07.25. 09:12

Csökkent az európai közvélemény EU-ba vetett bizalma

Az európai uniós polgároknak immár 60 százaléka nem bízik az EU-ban, szemben a válság előtt, 2007-ben mért 32 százalékos bizalmatlansági aránnyal - derült ki az Eurobarometer uniós közvélemény-kutató intézet minap közzétett friss felméréséből.

MTI

A bizalmatlanok aránya idén az előző évhez képest is növekedett, három százalékponttal. A legkevésbé a ciprusiak (13 százalék), a spanyolok (17 százalék), a görögök (19 százalék) és a britek (20 százalék) bíznak az unióban. A Cipruson megvalósított, rendkívül fájdalmas bankmentőcsomag nyomán a szigetország lakosainak körében rendkívül nagy mértékben, 18 százalékponttal esett vissza az uniót bizalmukkal továbbra is kitüntetők aránya.

Magyarországon a megkérdezettek 47 százaléka válaszolt úgy, hogy bízik az EU-ban. Miközben 46 százalék nem bízik, 7 százalék nem tudta eldönteni. Az unióban bízók aránya Magyarországon az előző évi felméréshez képest három százalékponttal növekedett, a bizalmatlanoké öt százalékponttal csökkent, a határozatlanoké pedig két százalékponttal növekedett.

Az idén májusban végzett felmérés szerint az EU-ban tízből hat polgár "érzi magát az Európai Unió polgárának". A megkérdezettek csaknem 60 százaléka az emberek, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgását tekinti a legnagyobb uniós vívmánynak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!