Gazdaság

2008.05.22. 11:31

Az EKF és a Pólus-program is érdekli a pécsi cégeket

A megyeszékhelyen működő gazdasági társaságok vezetői, a vállalkozók élénk figyelemmel kísérik a városban zajló folyamatokat, keresik a bennük rejlő lehetőségeket, igénylik a tájékoztatást – igazolódott be tegnap azon a fórumon, ahol Tasnádi Péter polgármester a meghatározó pécsi cégek képviselőivel találkozott.

K. E.

– Ezt a hagyományt a jövőben sem szeretnénk megszakítani, hiszen egyértelmű az egymásra utaltság. A város a környezetet adja meg a gazdálkodók számára, ugyanakkor jelentős adóbevétele van a cégek működéséből. Éppen ezért közös érdek a gazdasági szereplők maradása, tartós eredményes működése – mondta a polgármester.

Tasnádi Péter szerint a város és a benne gazdálkodók, élők jövőjét markánsan meghatározza a Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 és a Pólus-program sikere, éppen ezért ezek aktualitásairól, a fejlesztési elképzelésekről tájékoztatta a cégvezetőket. Mint kiderült, a vállalkozókat a programok tartalmán túl az foglalkoztatja leginkább, hogy miként tudnának kapcsolódni azok beruházásaihoz, illetőleg működésükhöz.

A gazdasági szereplők korábbi felvetéseire reagálva Tasnádi Péter elmondta, hogy a megyeszékhely gazdaságára minden bizonnyal élénkítő hatást gyakorol majd a jó ütemben haladó autópálya-beruházás. A Területi Integrált Szakképző Központ létrejöttével, a helyi szakképzés reformjával lényegesen javult a munkáltatók igényeit kiszolgáló munkaerő-utánpótlás is. A belterületi úthálózat javítására vonatkozó kérdésekre az induló Sopianae-terv beruházásától vár megoldást a polgármester.

Befogadják a kicsiket

A város lakóövezetei fokozatosan tisztulnak meg a nem a belterületekre való gazdasági tevékenységektől. A folyamatot generálja az ugyancsak városi cég, a Pécsi Ipari Park vállalkozói falu beruházása. A fejlesztéssel elsősorban azoknak a telephelygondokkal küzdő kis- és középvállalkozásoknak szeretnének segíteni, amelyek saját erőből képtelenek megoldani problémájukat. Itt szívesen látják az innovációban, technológiai megújulásban érdekelt vállalkozásokat is.

Dr. Kiss Endre, a Szigetvári Takarék elnöke: – Fontos, hogy a helyi célok minél nagyobb arányban helyi erőkkel valósuljanak meg. Az EKF esetében nem csak a beruházásokra gondolok, hanem azokra a programokra is, amelyek népszerűsítik majd a várost. Fontos, hogy a helyi gazdaság, a civil kezdeményezések is szerephez jussanak.

Fischer János, a Konzum Zrt. vezérigazgatója: – Mivel cégcsoportunk építőanyag-kereskedelemmel is foglalkozik, kiemelten érdekel bennünket, hogy a helyi vállalkozásoknak milyen szerep jut az EKF és a Pólus kapcsán. A városnak kedvezmények terén a multikkal szemben nagyobb figyelmet kellene szentelnie az itt megerősödő cégekre is.

Fischer János, a Konzum Zrt. vezérigazgatója: – Mivel cégcsoportunk építőanyag-kereskedelemmel is foglalkozik, kiemelten érdekel bennünket, hogy a helyi vállalkozásoknak milyen szerep jut az EKF és a Pólus kapcsán. A városnak kedvezmények terén a multikkal szemben nagyobb figyelmet kellene szentelnie az itt megerősödő cégekre is. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!