Gazdaság

2008.10.16. 08:44

Ismét bizalmat kapott az iparkamara elnöksége

Szinte a teljes korábbi kamarai vezetés újra bizalmat kapott a szerdán befejeződött gazdasági önkormányzati választásokon.

K.E.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara tisztújító küldöttgyűlése tegnap ismét dr. Kéri Istvánt választotta meg a gazdasági önkormányzat élére. A kereskedelem-fejlesztési bizottság elnöke és általános alelnök ismételten Vétek Jánosné, a szakképzésért felelős alelnök Várszegi Gyula, az innovációs területet irányító alelnök Katona Lajos, a kisvállalkozásokért felelős alelnök Nyul Éva, az európai integrációs alelnök Lakics Péter lett. Utóbbi új tagja a kamara legfelső vezetésének, aki Wenckheim Istvánt, a Pécsi sörfőzde korábbi vezetőjét váltotta az elnökségben.

– Nyolc éve megkezdett stratégiaalkotó munkánk végfázisához érkeztünk – mondta dr. Kéri István a tisztújítást követően. – A Pécs az Életminőség Pólusa programunk nem csak elkészült, de már számos eleme meg is valósult. Az előttünk álló ciklusban az a feladatunk, hogy minél több tartalommal, egymásra épülő fejlesztésekkel töltsük fel stratégiánkat.

A kamarai tagok és külső gazdasági szereplők aktivitása mellett megválasztott 42 küldött tegnap döntött a régiós és országos küldöttek személyéről, a tagozatok és bizottságok összetételéről is.

Az eredményességért

Nyul Éva: – Az elmúlt négy év tapasztalatai alapján mondhatom, hogy egyre több kisvállalkozás fordul a kamarához az eredményeit javító – bevételeit növelő, költségeit csökkentő – információkért, tanácsokért. Ezt a tevékenységi kört nem csak folytatni, de tovább bővíteni is kívánom a következő ciklusban, ahogy a gazdasági hatóságokkal való együttműködéseinket is.

Fókuszban 2010

Vétek Jánosné: – Számunkra kiemelt feladatot jelent a kiskereskedelmi vállalkozások és cégek érdekeinek érvényesítése, támogatása, fennmaradásuk segítése a folyamatosan gyarapodó multinacionális betelepülőkkel szemben. Az idegenforgalom területén a legnagyobb kihívást most a 2010-es esztendő jelenti, segítünk tagjainknak, hogy közösen a legtöbbet és legjobbat hozzuk ki belőle.

Folyamatos megújulás

Katona Lajos: – Tagjaink többsége felismerte már, hogy versenyképességük megőrzése, javítása érdekében szükségszerű a folyamatos innováció. Ebben a tevékenységükben továbbra is komplex kutatási-fejlesztési támogató szolgáltatással, hazai és európai uniós pályázati tanácsadással segítjük őket. Reményeink szerint a közlekedési infrastruktúra javulása is jelentősen segíti az innovációt.

Szakmai utánpótlás

Várszegi Gyula: – A szakképzésben nincs új taktikánk. Számunkra továbbra is komoly kihívást jelent, hogy a dinamikusan változó gazdaság igényeihez igazítsuk a szakember-utánpótlás biztosítását. A vállalkozások segítik ezt a folyamatot, hiszen többségük már jól látja, hogy a munkaerő stratégiai tényezővé lépett elő, ami alapjaiban határozza meg a cégek, vállalkozások versenyképességét.

Fontos EU-s hírek

Lakics Péter: – Gazdaságunk és szereplőinek uniós szerepvállalását a leghatékonyabban az EU-s információk gyors és hatékony áramoltatásával tudjuk segíteni. Versenyelőnyt jelent az uniós intézkedések naprakész ismerete, gyors lereagálása, később esetleg a döntések előzetes befolyásolása is. Új kezdeményezésekkel szeretném az uniós forrásszerzés hatékonyságát javítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!