Gazdaság

2010.10.01. 19:07

Újraélesztik a pécsi kesztyűs hagyományokat

Közös üzletet nyitottak a megyeszékhely sétálóutcájában a még működő pécsi kesztyűs cégek. A bolt marketingfogásnak, de turistalátványosságnak sem utolsó.

Kaszás Endre

Néhány évtizede Pécset a kesztyűgyártás fővárosaként emlegették a szakmában, és valóban igaz, hogy a város hírét a „Pécsi Kesztyű” vitte a legmesszebbre a világban. Ki gondolná például, hogy az itteni gyártók termékei egykor Braziliába és Japánba is eljutottak.

Civil kezdeményezőként idén tavasszal Hegyi Zsuzsa, Pécs kreatív és turisztikai értékeinek, hagyományainak ápolója indítványozta a kesztyűs cégek összefogását, és mint kiderült, azok vezetőit nem kellett sokat győzködni az ötlet megvalósításához. Az együttműködés első lépcsőjeként egy közös üzletet nyitnak a még ma is működő „pécsi kesztyűsök”. A kivitelezéshez kapóra jött, hogy a Ferencesek utcájában akkor éppen üresen állt az egykori legnagyobb kesztyűs cég, a Hunor volt mintaboltja.

A közös bemutatkozás gyakorlati megvalósítását szívesen támogatta a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. A gazdasági önkormányzat közreműködik az üzlet kibérlésében, a termékek egységes megjelenítésének kialakításában.

– Nagy örömmel fogadtuk az együttműködés hírét, hiszen több nemzetközi példa is mutatja, hogy a hagyományápoló helyi cégek csak összefogva képesek érvényesülni a piaci versenyben. A közös bemutatóüzlet csak az első lépés lehet, hiszen klaszterbe szerveződve további előnyöket kovácsolhatnak maguknak a bekapcsolódók az alapanyag-beszerzés, illetőleg a megfelelő minőségű szakember-utánpótlás területén – vázolta a további lehetőségeket dr. Síkfői Tamás, a kamara titkára.

A kezdeményezés hírének hallatán a gazdasági önkormányzat sürgősen levédette a ''80-as években fogalommá vált „Pécsi Kesztyű” szlogent, amit az alakuló gazdasági szakmai közösség védjegyként adományozhat majd a jövőben tagjai számára.

A jelenleg működő nyolc pécsi kesztyűs közül első körben három – az OK Magyar Kesztyű, a Szom-Hor Kft. és a Gant Kft. – egyből csatlakozott a kezdeményezéshez. Közülük a legnagyobb az OK Magyar Kesztyű, amely pécsi gyárában közel 130 főt foglalkoztat, és szinte csak exportra termel. A többi, kisebb cégek együttes munkaerőigénye körülbelül ennyi, tőlük a magyar piacon kívül Oroszországba, Finnországba, az EU tagállamaiba szállítják a minőségi pécsi kesztyűket. A kisebb manufaktúrák közül több is nagy divatcégekkel is kapcsolatban áll, egyedi megrendelésre néhány tucatos szériákat is készítenek.

Örökbe fogadott padok

A kesztyűs üzletnyitáshoz kapcsolódva számos érdeklődőt vonzó megmozdulás keretében térbútorokat helyeztek el a Ferencesek utcában. A város önkormányzata által támogatott civil közösségi kezdeményezés keretében az utca vállalkozó üzletei fogadhattak örökbe egy-egy kihelyezett padot, amiken elhelyezett plakettekre a neveiken kívül a tulajdonosok által kiválasztott rövid idézetek is felkerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!