Gazdaság

2011.10.18. 15:31

Pécsi adóemelés: hibás felfogás a terhek növelése a kamara szerint

Alaposan felbolygatták a megyeszékhely vállalkozói rétegét a város által tervezett adómódosítások. A gazdálkodók tiltakozásának jogosságáról dr. Síkfői Tamást, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkárát kérdeztük.

DUnántúli Napló

– Ön szerint hibás a város adóemelési koncepciója?

– Az önkormányzat Pécs más városokkal összevetett alacsony adóztatási szintjére hivatkozva emel vagy vezet be új tételeket. Azonban az adóterhelést mindig az adott térség vállalkozóinak jövedelmezőségi helyzetéhez kell mérni, nem csak összevetni egy négyzetméter adóját. Egy leépülő gazdaságban így egy mérsékelt kulcs is nagyon nagy terhet jelenhet. Konkrétan, ha bevétel és jövedelmezőség-arányosan tekintjük a pécsi ingatlanadót, az kirívóan nagy terhet ró a helyi vállalkozásokra.

– Mit eredményezhet az új városi adópolitika?

– A kamara statisztikája egyértelműen kimutatja, hogy a térségbe, Pécsre alig jutott állami támogatású kiemelt beruházás. A régiós vállalkozói támogatási források nagyságát tekintve is utolsó a Dél-Dunántúl. Ha erre még az adóterhek növekedése is rátesz egy lapáttal, nem kell csodálkozni, ha létszámleépítéssel, már korábban is tapasztalt elvándorlással reagálnak a kedvezőtlen környezetre a vállalkozások.

– A kamarát bevonták az új adótervezet kialakításába?

– A tervezetet egy nappal az előterjesztése és elfogadása előtt kaptuk meg, így arról csak a legutolsó pillanatban alkothattunk véleményt – jogszabályellenesen. Úgy vélem, hogy a város helyzetében hibás felfogás az adóterhek növelése. Az ipartelepítést, munkahelyteremtést támogató hozzáállás kell. Ilyen döntéseknél elengedhetetlen lenne felmérni a vállalkozókra gyakorolt hatását. De ugyanez a helyzet a családok, a pécsi polgárok esetében is.

DUnántúli Napló -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!