Gazdaság

2012.06.27. 11:02

Vevők nélkül a kisboltok is

Az adatok szerint kevesebbet vásárlunk, mint tavaly. Nincs pénzük a családoknak, bajban vannak a kiskereskedők.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

A KSH legfrissebb tájékoztatója szerint az előző év azonos időszakához képest jelentősen csökkent a kiskereskedők forgalma, legyen szó élelmiszerről, műszaki cikkekről, bútorról vagy éppen könyvekről.

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) szerint a folyamat sajnos nem új, a kisboltok, vendéglők már három éve arról panaszkodnak, hogy csökken a lakosság vásárlóereje, ezt pedig ők érzik meg a legjobban. Antalffy Gábor, a KISOSZ ügyvezető igazgatója lapunk kérdésére elmondta, a családok adókedvezményekből származó esetleges pluszbevételei hiteltörlesztésre vagy megtakarításra mennek el, de semmiképp sem vásárlásra. A reálkeresetek is csökkentek, ami leginkább a belföldi forgalmon csapódik le.

A hazai kiskereskedők ráadásul kettős présben vannak: egyrészt valahogy ki kell gazdálkodniuk a dolgozóik kötelező béremeléseit, másrészt az árbevétel-csökkenéssel is meg kell küzdeniük. A vállalkozások többsége pesszimista, nem terveznek fejlesztéseket.

A látszat csalhat

NÉHA AZ adatok azt mutatják, hogy nőtt a kisboltok forgalma, ez azonban nem biztos, hogy bevételnövekedést is jelent – mutatnak rá a szakemberek. Jó példa erre a tavalyi eset, amikor a cukor ára a duplájára nőtt (a vevők kilószámra vették a cukrot az áremelés előtt), vagy amikor a baromfiboltosok nagy mennyiségben adtak el húst, de nyomott áron: erre kényszerítette őket ugyanis a piaci helyzet. Hiába nőtt ugyanis mindkét esetben a volumen, az árbevételben ennek nyoma se volt.

Magas bérleti díj

EGYRE TÖBB az eladó, kiadó tábla a pécsi, komlói üzletek kirakataiban. A kereskedők egy része szerint ennek az is az oka, hogy a bérleti díjak magasak. Pécsett emiatt szervezkedni is kezdtek a belvárosi boltosok, vendéglátósok: azt kérték, a válságra való tekintettel az önkormányzat csökkentse a bérlemények havidíját. A legutóbbi adatok szerint Pécs belvárosában havonta négyzetméterenként 1500–5000 forint közötti összeget kellene fizetniük a bérlőknek, akik ezt nem tudják kitermelni.

A létminimum alatt

EGY INTERNETES bérfelmérés alapján a Baranya megyei munkavállalók 170 700 forintot kapnak átlagosan havonta, amely jóval kevesebb, mint az országos áltag. A megyében ráadásul a családok közel egyharmada már három évvel ezelőtt is a létminimum szintje alatt élt. Míg azonban korábban jellemzően a kisnyugdíjast vagy munkanélkülit is eltartó háztartások voltak érintettek, ma már nem ritka, hogy a kétkeresős család is létminimum alatti életszínvonalon kénytelen élni.

Katus Eszter (Dunántúli Napló) A vásárlók egyre jobban megválogatják, hogy mi kerüljön a kosarakba -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik