Gazdaság

2013.01.15. 10:32

Néhány trükkel mérsékelni lehet a banki tranzakciós adót

A pénzügyi szakértők szerint a tranzakciós díjak alól mentesülni nem lehet, de a tudatos bankkártyahasználók havonta akár ezer forintot is megspórolhatnak, ha odafigyelnek.

Katus E. (Dunántúli Napló)

Év elején a Magyar Bankszövetség főtitkára egy rádióműsorban kimondta, a bankok teljes egészében az ügyfelekre hárítják a tranzakciós illetéket – erről minden bank egyedileg döntött. Vagyis mostantól megszűnnek az úgynevezett „nulla forintos” számlák. A pénzügyi szakértők szerint a díjak alól mentesülni nem lehet, de a tudatos bankkártyahasználók havonta akár ezer forintot is megspórolhatnak azzal, ha odafigyelnek, hányszor és milyen tételt vesznek le bankszámlájukról.

A szakemberek azt javasolják, hogy a megélhetéshez szükséges pénzt inkább egyszerre, nagyobb tételben vegyük ki, mintsem ezer forintonként, azt is a kártyát kiadó bank saját automatájából. Aki teheti, egyáltalán ne is vegyen fel készpénzt, inkább rendezzen mindent bankkártyával, hiszen a bankok többsége nem kér pénzt a kártyával történő fizetés után.

A leghátrányosabb helyzetben ilyen szempontból a kisebb települések lesznek, ahol kevesebb a bankautomata, és a lehetőség is mérsékeltebb arra, hogy bankkártyával fizessen a vásárló. A sárga csekkektől mindemellett célszerű mindenkinek megválnia, sokkal olcsóbb lesz ugyanis a csoportos beszedési megbízással fizetni a rezsiszámlákat, mint a postán a sárga csekkekkel, hiszen a postán történő bankkártyás fizetés a legdrágább, ha pedig kivesszük a pénzt ATM-ből, azután is meg kell fizetni a tranzakciós illetéket.

A pénzforgalom után értesítő sms-t kérjük csak magasabb összegek (például tízezer forint) esetén, így elkerülhetjük, hogy csak az üzenetek díja 500–600 forintra rúgjon. Ha valaki azon gondolkodik, hogy bankot vált, várjon február végéig, addig ugyanis várhatóan sok pénzintézet fog változtatni a kondíciókon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!