Gazdaság

2013.09.12. 11:02

A fát, szenet használók részben kimaradnak a rezsicsökkentésből

A közelgő fűtési szezon kezdetétől tavaly év végéhez képest ötödével olcsóbb lesz az áram, a földgáz és a távhő is. A szén és a fa ára viszont nem csökkent, igaz, nem is drágult.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Nemcsak a naptár, hanem a hűvösebbre fordult időjárás is jelzi, hogy bizony ismét nyakunkon a fűtési szezon. Sőt, a házukat, lakásukat egyedi módon fűtők közül már voltak, akik be is gyújtottak. Mindezzel persze a számolgatás is elkezdődik: mennyiért melegedhetünk az idei télen?

A távfűtéses lakásokban lakók, a fölgázzal, netán árammal fűtők számára mindenképpen jó hír, hogy legkésőbb néhány héten belül újabb 11,1 százalékkal kell kevesebbet fizetniük az energiáért, ami azt jelenti, hogy tavalyhoz képest ötödével csökkennek az árak. A megtakarítás minden szóban forgó fűtési mód esetén – éves szinten – tízezrekben mérhető.

A fűtést illetően a rezsicsökkentésből semmit nem érzékelnek viszont azok, akik szilárd tüzelőanyagokat használnak. Számukra az az egyetlen kedvező fejlemény, hogy legalább nem drágultak a fűtőanyagok. Ez részben annak is betudható, hogy a rezsicsökkentés miatt arányaiban kevesebben állnak át földgázról hagyományos fűtési módozatokra, így a lakossági kereslet nem nőtt olyan ütemben a szilárd tüzelőanyagok iránt, mint korábban.

Másrészről ezeknek az árát korábban a földgáz árának folyamatos növekedése is húzta maga után, erről pedig most már nincsen szó. Ugyanakkor az is tény, hogy a szállítási költségek gyakorlatilag minden termék esetében növekedtek, ami azt is jelentheti, hogy a kereskedők ugyan a fa, a szén árát nem emelték, de mégis többe kerül, mire a tárolóba kerül – ezért esetleg érdemes akkor is közelebb eső helyen megvásárolni a tüzelőt, ha ez valamivel drágább, mint a távolabbi kereskedőnél.

További részletek a csütörtöki Dunántúli Naplóban olvasható. A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!