Gazdaság

2014.07.11. 15:26

Nem érti, miért tiltakoznak a tejesgazdák?

Mert irreálisan olcsó az import tej, mert nagyon magas a termelői árra rárakódó teher, és mert szeretnék, ha a külföldi tejet is szigorúan megvizsgálnák.

K. E. (Dunántúli Napló)

A reakciók szerint az emberek nem vagy nem teljesen értik, miért, mi ellen tiltakoznak az utcára vonuló tejtermelő gazdák. Az okokról Szinyákovics Pált, a Magyar Tej Termelői Csoport vezetőjét kérdeztük.

– Nem az import, nem az egészséges piaci verseny ellen lépünk fel. Tiltakozásunk a dömpingáron beérkező UHT-tej és sajt, és az azokat forgalmazó kereskedői hálózatok ellen szól. Ezek a termékek annak ellenére olcsóbbak nálunk, hogy a termelő országokban magasabb a tej felvásárlási ára. Vagyis hosszú távon nem tarthatóak, a magyar fogyasztókat becsapják, a hazai tejtermelői piacot tönkreteszik.

– Mi a kockázata a helyzetnek?

– A magyar termelők nem elég tőkeerősek egy ilyen piaci nyomás hosszú távú elviseléséhez. A hazai termelői ár az egyik legalacsonyabb Európában, ugyanakkor itt az egyik legmagasabb a tej árára rárakódó tétel. Utóbbi nálunk literenként 103, Németországban 37 forint. A legális magyar termelők ilyen feltételek mellett nem versenyezhetnek a dömpingáras importtal. Félő, hogy az európai tejpiac jövő évi felszabadulása után az importőrök diktálják a piaci folyamatokat, az árakat is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A pécsi tüntetésen szellemes formában is kifejezték tiltakozásukat
[/caption]

– Mit szeretnének elérni?

– Fontos, hogy a fogyasztók is tisztába legyenek ezekkel a kockázatokkal, hiszen a jövőben szembesülniük kell majd a következményekkel. A kormánytól olyan jogszabályok meghozatalát és betartatását kérjük, amelyek kizárják a visszaélések lehetőségét. A NAV-tól az áfa következetes vizsgálatát, a Nébihtől megfelelő minőségi kontrollt az importnál is. A hazai kereskedőktől stabil tejpiacot, az ezt segítő árpolitikát várjuk.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!