Gazdaság

2015.12.02. 16:54

Jövőre termelőre fordulhat a mohácsi vágóhíd

Naponta 260-300 ember dolgozik a felvonulási területen, gőzerővel épül a Duna-parti város határában a hatalmas vágóhíd. Az MCS Vágóhíd Zrt. tervei szerint jövő ősszel már termelni fog az üzem.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

– Az építkezés lassan közelít az ötvenszázalékos készültséghez. Jelenleg a vágóhíd egymáshoz kapcsolódó technológiai helyszíneinek, az élőállat-szállásnak, a vágó-, majd daraboló- részlegnek, illetve hűtőháznak a szerkezete épül. Megkezdődött az épületrészek külső burkolatának kialakítása is, azt követően kerül sor a technológiai szerelésekre, a gépek, automata vonalak beépítésére – számolt be a beruházás állásáról Sutka László projektmenedzser.

A jelenlegi kalkuláció szerint az egy műszakban évente egymillió sertés levágására és feldolgozására képes vágóhíd teljes beruházási költsége mintegy 20 milliárd forint lesz. Az új üzem, ha méreteit tekintve nem is, de az alkalmazott technológia dolgában mindenképpen Európa és a világ élmezőnyébe fog tartozni. A beépítésre szánt ipari és környezetvédelmi technológiát többnyire nyugat-európai beszállítók szállítják. A tervek szerint 2016 augusztus végére időzített átadást követi majd a tesztüzem, utána pedig a teljes termelés.

– Az üzem kapacitása átlagosan napi 4000 állat levágását és feldolgozását teszi majd lehetővé. A zárt csarnokok miatt zajártalom nem keletkezik, a kellemetlen szagoktól pedig az ugyancsak zárt technológia, a folyamatos páraelszívás, illetőleg a kibocsátási pontokon alkalmazott biológiai filterek mentesítenek majd – mondta érdeklődésünkre Sutka László.

A projektmenedzser tájékoztatott, hogy a telek nagysága, az üzem kialakítása a későbbiek folyamán lehetővé teszi a beruházás folytatását, a kapacitás megduplázását is.

Dolgozókat és beszállítókat keresnek

A beruházással párhuzamosan két fronton is megkezdte a termelés előkészítését az MCS Vágóhíd Zrt. Megkezdődött az új üzem dolgozóinak toborzása. Az előzetes számítások szerint a vágóhíd mintegy 570 embernek ad majd munkát, közülük 500 fizikai állományú. Utóbbinak fele szakmunkás, a másik fele betanított munkás lehet. A helyi munkaerő-feltöltést könnyíti, hogy több kisebb húsüzem is bezárt a körzetben, az pedig, hogy Mohács térségében megindult az iskolarendszerű húsipari szakmunkásképzés, stabil és kiszámítható utánpótlást biztosít az üzem számára.

A környékbeli gazdák számára jó hír, hogy a cég már most keresi a leendő beszállítókat, akikkel az egyeztetéseket követően szerződéskötésre is sor kerülhet. Úgynevezett extenzív tartási körülmények között nevelődő hízókra tartanak igényt, a vágóhíd alapanyag-ellátását biztosító Bonafarm sertés integrációs rendszer bővítése folyamatos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!