Gazdaság

2016.09.20. 18:16

Milliós bírságokat hozott a NAV nyári akciója

Bővelkedett érdekességekben az adóhatóság nyári ellenőrzés sorozata. A revizorok nemcsak a vízpartokon bukkantak fel, hanem fesztiválokon, vendéglőkben, de még fitnesz szalonokban is.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A megyében mintegy 14 millió forint bírságot szabott ki a nyári akció keretében az adóhatóság. A térségben  az elvégzett 400 ellenőrzés negyedében találtak a NAV munkatársai szabálytalanságot. A legtöbb bírságot a nyugta/számlaadás elmulasztása miatt kellett kiszabni, egy üzletet be is zártak emiatt.

A vendéglátás elmaradhatatlan ellenőrzése mellett a szezonális árukat értékesítők, nyári táborokat szervezők,  turisztikai szolgáltatók is számíthattak a revizorok megjelenésére.

Az ellenőrök gyakran belefutottak érdekes esetekbe, amelyek közül talán az alábbi emelkedik ki leginkább. Egy kft. pécsi telephelyén végzett ellenőrzéskor a cég képviselője megemlítette, hogy „mennyire örül” az ismételt ellenőrzésnek, mivel egy korábbi ellenőrzés miatt kibocsátott határozatot nemrég kapta készhez. Közölte ugyanakkor, hogy a revizorok most már nem fognak hibát találni, azt hiába is keresik, mivel nagyon figyelnek a bejelentésekre, valamint a kasszatartalomra. Ezt követően kiderült, hogy a helyszínen tartózkodó munkavállalók egyike ismételten nincs bejelentve. A cég képviselője emelt összegű mulasztási bírság kiszabására, valamint üzletlezárás intézkedésre is számíthat.

Az ellenőrzések célja elsősorban a szabálytalankodók kiszűrése volt, de az akció egyúttal a vásárlók és a tisztességes vállalkozók, sőt az állam költségvetésének érdekeit is szolgálta. A korábbiakhoz képest továbbra is arra utalnak a szokatlan időben - késő délután, éjszaka, hétvégén - végzett ellenőrzések, hogy ezekben az időszakokban jóval gyengébb a nyugta- és számlaadás fegyelme – összegezte a tapasztalatokat Barlai Krisztina, a NAV baranyai szóvivője.

Mozifilm helyett jegyzőkönyv

A NAV Baranya megyei munkatársainak az ellenőrző körutak alkalmával feltűnt, hogy az egyik moziban a pénztáros a belépőjegyek gyakori kiadása mellett meglehetősen kíméli a pénztárgépet. A gyanú tisztázása érdekében a revizorok jegyet váltottak egy esti premierre, de a film megnézésre már nem volt alkalmuk, mivel jegyzőkönyvezniük kellett a mulasztást. Az ellenőrzés során ugyanis kiderült, hogy a pénztáros, ahogy a mozilátogatók többségének, úgy az ellenőröknek is elfelejtett nyugtát adni az ellenértékéről.

Csak a fagyi volt rendben

Egy ellenőrzött fagyizóból – a NAV online rendszere szerint – az adózó pénztárgépe egy ideje nem küldött adatot. A revizorok meglátogatták a vendéglátó egységet, és szabálytalanságok tömkelegével szembesültek. Megállapították, hogy a vásárolt fagylaltról az alkalmazott nem állított ki nyugtát, a foglalkoztatott nem volt bejelentve, a pénztárgépnapló nincs a helyszínen, a pénztárgép üzemelési helye pedig nem szerepel az online rendszerben. Kiderült az is, hogy a vállalkozás pénztárgépe azért nem szolgáltatott adatot, mert a cég nem fizette meg az online szolgáltatás éves díját. A feltárt hiányosságok és szabálytalanságok kapcsán a cég többszázezres mulasztási bírságra és üzletlezárásra számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!