Múlt és élmény

2022.09.21. 07:38

Új program indult a nemzeti és történelmi emlékhelyek megismerésére

A 12-18 éves fiataloknak szóló program célja a magyarságtudat és a nemzeti identitás erősítése.

Idegenvezetéssel egybekötött rendhagyó történelemórán vesznek részt diákok a Rákóczi Szövetség szervezésében az Országház előtti Kossuth téren a nemzeti összetartozás napján, 2021. június 4-én.

Forrás: MTI

Fotós: Balogh Zoltán

Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program címmel új projektet indított a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI); a kezdeményezés fókuszában a nemzeti emlékezethez és örökséghez való kapcsolódás áll, célja a fiatalok magyarságtudatának, nemzeti identitásának erősítése.

Kisfaludy László, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára kiemelte: az értékválsággal terhelt világban a magyarság megmaradásának egyik legfontosabb záloga a nemzeti identitás megerősítése, melyhez ez az új program is hozzájárul.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója elmondta, hogy a program a 12-18 éves fiataloknak szól, a projekt tesztfázisában mintegy 200 iskola vesz részt.

A főigazgató hozzátette, hogy a projekt első körében öt nemzeti és történelmi emlékhelyet - a Kossuth teret, az esztergomi Várhegyet és Vízivárost; a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyet, a Gödöllői Királyi Kastélyt, valamint a komáromi erődrendszert - kereshetnek fel a diákok.

Az iskolai csoportok helyszínre jutását ingyenesen biztosítja a MÁV, később pedig a Volán is - tette hozzá.

A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint a Jöjj el, lásd meg, éld át! mottót viselő projektre mindenféle iskolatípusból várják a tanulókat és a pedagógusokat. A program során szeretnék a történelmi hősöket, példaképeket közelebb vinni a fiatalokhoz úgy, hogy az adott kort kreatívan, élményszerűen mutatják be számukra.

Az első öt helyszínre az iskolai felkészülés, a helyszíni forgatókönyvek és az utólagos feldolgozás módszertanát a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete dolgozta ki.

Közölték, hogy a foglalkozások november 15-ig zajlanak, majd november 30-ig küldhetik el az iskolák beszámolójukat. December 1-jén szervezik meg a II. Nemzeti Emlékezetpedagógiai Konferenciát, amelyen a szakmai partnerek értékelik a programot. December közepétől kezdődik a további 40-45 emlékhelyre illesztendő módszertani keretprogram, majd 2023. tavaszán az országos Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program kidolgozása.

A programban együttműködő szervezetek a Nemzeti Örökség Intézete, a Belügyminisztérium Köznevelésért Felelős Államtitkársága, a Klebelsberg Központ, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, a történelmi egyházak intézményfenntartó szervezetei, valamint a Történelemtanárok Szakmai Egyesülete.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában