Közös vélemény

2024.03.04. 19:11

Egyiptom és Magyarország számára kiemelten fontos a kulturális örökség megőrzése

Csák János kulturális és innovációs miniszter az észak-afrikai országban folytat megbeszéléseket.

MW

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Egyiptom és Magyarország számára egyaránt kiemelten fontos a kulturális örökség megőrzése, és ebben nagyon jó példát mutat az észak-afrikai ország - mondta Csák János kulturális és innovációs miniszter hétfőn kairói tárgyalásai után az MTI-nek.

 A magyar tárcavezető a nap folyamán Nevin Al-Kilani egyiptomi kulturális miniszterrel folytatott megbeszéléseket az arab ország fővárosában.

Mint Csák János tárgyalásait követően telefonon az MTI-nek kiemelte, Egyiptom kulturális öröksége rendkívül sokrétű, a fáraók kora mellett fontos részét képezi a kopt keresztény egyház, valamint a mai, jelentős részben muzulmán Egyiptom is.

Egyiptomban az ókortól a modern időkig terjedő évezredek minden fontos emlékének megőrzésére odafigyelnek. A kairói kormányzat nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a keresztények is békében élhessenek az országban, és gátat vessenek a gyakran vallási különbségekre visszavezethető erőszak elterjedésének

 - fejtette ki Csák János.

Hozzátette: a kairói kormány szándéka, hogy a Szent Család egyiptomi vándorlásainak helyeit helyreállítsák, illetve azokat felfűzzék egy keresztény zarándoklati úttá.

Csák János hangsúlyozta: a még mindig gyors ütemben növekvő népességű országban mindent megtesznek azért, hogy a felnövekvő nemzedékek élvezhessék az oktatási és a kulturális intézményrendszer által biztosított lehetőségeket.

Mohamed Ajman Asur felsőoktatásért és tudományos kutatásért felelős miniszterrel vasárnap folytattam tárgyalásokat" - mondta Csák János, hozzátéve, hogy hasonlóan gondolkodnak a kultúráról, mint a magyar kormány, vagyis az nemcsak a művészeteket jelenti, hanem az életmódot, az észjárást, a világlátást is.

Mint fogalmazott, Egyiptomban is keresik az egyetemi rendszernek a mai korra megfelelően reagáló formáját, illetve új felsőoktatási intézményeket is alapítanak.

"Arra ösztönzik a külföldi egyetemeket, hogy hozzák Egyiptomba képzéseiket. Brit, amerikai és kínai egyetemek létesítenek itt campusokat, ezek jól működnek, igaz, fizetősek. Az egyiptomi kormány tetszéssel fogadta a beszámolót a magyarországi egyetemi modellváltásról" - fűzte hozzá Csák János.

Elmondta azt is, hogy a tehetséggondozás fontosságáról valamennyi megbeszélésén szó esett, azon is, amelyet vasárnap Musztafa Kemal Madbúli miniszterelnökkel folytatott. 

Beszéltünk a tudomány és az egyetem finanszírozásának rendszeréről, és a tervek szerint közösen fogunk olyan képzéseket indítani, amelyek egyiptomi és magyar diplomát is adnak 

- tette hozzá.

Kiemelte: a mezőgazdasági termelés témája kapcsán szóba került az öntözéses művelés, illetve az időjárás-változásnak ellenálló fajták kifejlesztésének kérdése. "Egyiptomban nagy probléma, hogy elegendő víz álljon rendelkezésre a földművelés számára. Több egyetem, köztük az ELTE és a Debreceni Egyetem írt alá megállapodást vonatkozó kutatási programokra" - fűzte hozzá.

Csák János vasárnap Kairóban részt vett és beszédet mondott a Magyar-egyiptomi Rektori Konferencia ülésén. A magyar politikus, aki az együttműködés jó példájának nevezte a hosszú évtizedekre visszanyúló magyar régészeti jelenlétet Egyiptomban, ellátogatott korábbi ismert magyar régészeti ásatások helyszíneire is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában