Magyar siker

2024.04.14. 20:47

Sima győzelem a japánok ellen, a női kézilabda-válogatott kijutott az olimpiára

A magyar női kézilabda-válogatott kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a debreceni selejtezőtorna vasárnapi zárómeccsén 37-28-ra legyőzte Japánt, így hibátlan teljesítménnyel a tabella élén végzett.

MW

Klujber Katrin a Magyarország-Japán mérkőzésen a debreceni Fõnix Arénában

Forrás: MTI

Fotó: Derencsényi István

 Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese annak tudatában lépett pályára a Főnix Arénában, hogy csupán négygólosnál nagyobb veresége esetén nem jut olimpiai kvótához. Ázsiai riválisát a nemzeti csapat eddigi 18 egymás elleni mérkőzésükön kivétel nélkül legyőzte, legutóbb 2019 márciusában egy siófoki barátságos mérkőzésen 33-21-re.

GOLOVIN Vlagyimir
Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A távol-keletiek érkeztek hamarabb melegíteni - jellegzetes kiáltások közepette -, a csarnokban természetesen akkor robbant a hangorkán, amikor pályára érkezett a magyar együttes, amelyet „kitartás, elszántság” feliratú óriásmolinók köszöntöttek. A találkozón azok az argentin játékvezetők fújták a sípot, akik a tavalyi világbajnokság horvátok elleni, drámai végjátékot hozó találkozóján is, amelynek megnyerése tette lehetővé, hogy a magyar válogatott részt vehessen a selejtezőtornán.

A házigazda keretéből ezúttal a kapus Szemerey Zsófia, a jobbszélső Faluvégi Dorottya, illetve az előző két találkozót is kihagyó balátlövő, Juhász Gréta maradt ki. A Kisvárda japán jobbszélsője, Akijama Nacumi nem kapott lehetőséget.

Böde-Bíró Blanka káprázatosan védett
Fotó: Csudai Sándor / Forrás: Origo

Kiharcolt és értékesített magyar hétméteres, illetve Böde-Bíró Blanka védése adta meg az alaphangot, ám a meccs elején mindkét oldalon sok volt a hiba támadásban és kevés gól esett. Tíz perc után már létszámfölényben támadott Japán, a közönség szűnni nem akaró buzdítása mellett azonban állta rohamait a magyar védelem. 

Negyedóra elteltével 9-4-re vezetett a nemzeti csapat, a rivális pedig másodszor kért időt, ám ez sem zökkentette ki a házigazdát: a kezdősor kulcsjátékosai jól teljesítettek, labdaszerzések után érkeztek az üres kapus gólok, Böde-Bíró remekelt a kapuban, így a szünet előtt nem sokkal már kilenc gól is volt közte (17-8), végül hétgólos különbséggel vonulhattak pihenőre a felek.

Az elmúlt időszakban az együttesnek rendre nem túl erős periódusa volt a második félidő első tíz perce, és ezúttal is sok hibával tért vissza a csapat az öltözőből, miközben a bírók könyöklésért piros lappal kizárták Nagata Mikát a japán csapatból. Klujber Katrin és Győri-Lukács Viktória vezetésével aztán a pontatlanságok ellenére a 41. percben kialakult a tízgólos különbség (23-13), innentől pedig egy időre valóságos örömjáték vette kezdetét látványos megoldásokkal. 

Egymás után jöttek a szebbnél szebb magyar gólok, a képen Papp Nikoletta
Fotó: Csudai Sándor / Forrás: Origo

A hajrára szinte teljes sorcserét hajtott végre Golovin, valamennyi játékosának lehetőséget adott, és bár a szigetországiak átmenetileg kicsit faragni tudtak lemaradásukból a friss erőkkel szemben, a magabiztos magyar sikert nem fenyegette veszély. Joggal hangzott fel az utolsó percben a nézőtérről: 

Szép volt, csajok!

A mérkőzés legjobbja és legeredményesebbje Klujber Katrin lett 11 góllal, Győri-Lukács Viktória hatszor talált be, a csapatkapitány Böde-Bíró tíz, Janurik Kinga három japán kísérlet hárításával vette ki a részét a kvótaszerzésből.

1976, 1980 és 2004 után negyedszer fordul elő, hogy a magyar férfi és női kézilabda-válogatott is olimpiai résztvevő. A férfiak márciusban, Tatabányán szerezték meg a párizsi repülőjegyet. A nők nyolcadszor lesznek tagjai az ötkarikás torna mezőnyének, legjobb eredményük a 2000-es ezüstérem, legutóbb a tokiói játékokon a negyeddöntőben búcsúzva hetedikként zártak.

Golovin: felszabadultabban játszhattunk

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint felszabadultabban játszhatott a magyar női kézilabda-válogatott, részben ennek köszönhető, hogy 37-28-ra legyőzte Japánt a debreceni olimpiai selejtezőtorna utolsó mérkőzésén és kvótát szerzett.

Három győzelem, első hely, de a legfontosabb, hogy vár minket Párizs! Nagyon büszke vagyok a lányokra!

– ezek voltak a kapitány első szavai a magyar sikert követő sajtótájékoztatón.

Joggal örülhetett a magyar kispad, mert remekül játszottunk Japán ellen
Fotó: Csudai Sándor / Forrás: Origo

Hozzátette, nagyon sokat dolgoztak, hogy ez sikerüljön, és úgy vélekedett, a svédek ellen pénteken 28-25-re megnyert meccs meghatározta, hogy ma felszabadultabban játszhattak és tulajdonképpen ugyanazt csinálták, mint két nappal korábban.

Nagyon örülök, és nagyon büszke vagyok rá, hogy én lehetek ennek a csapatnak az edzője

– szögezte le Golovin.

A norvégokkal azonos kalapban a magyar női kézilabda-válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott biztosan nem játszik az Európa-bajnoki címvédő Norvégiával a nyári, párizsi olimpia csoportkörében, mert azonos sorsolási kalapban szerepel vele.

A magyar válogatott kvótát szerzett a párizsi olimpiára
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A kalapokat a nemzetközi szövetség honlapján hozták nyilvánosságra vasárnap este, mivel utolsóként a magyar válogatott is megszerezte a kvótát Japán 37-28-as legyőzésével Debrecenben. A csoportkör sorsolására kedden 17.30-tól kerül sor Párizsban.

A női kézilabdatorna sorsolási kalapjai:
1. Norvégia, MAGYARORSZÁG
2. Hollandia, Németország
3. Szlovénia, Spanyolország
4. Svédország, Franciaország
5. Dánia, Brazília
6. Angola, Koreai Köztársaság

A férfi kézilabdatorna sorsolási kalapjai:
1. Dánia, Spanyolország
2. Horvátország, Norvégia,
3. MAGYARORSZÁG, Németország
4. Szlovénia, Franciaország
5. Svédország, Egyiptom
6. Argentína, Japán

A csoportok első négy-négy helyezettje jut tovább.

Szijjártó Péter a közösségi oldalán üdvözölte a kézilabdások sikerét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában