Labdarúgás

2024.05.17. 10:33

A Fekete Madonna városából érkező testnevelés tanár lehet a Fradi új megmentője

A Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor már hetek óta figyeli a testnevelés és történelem szakos tanárból lett futballedzőt.

MW

Marek Papszun

Forrás: Olimpik / NurPhoto / AFP

A Magyar Kupa döntője után derült ki, hogy a Ferencváros edzője, Dejan Sztankovics távozik a csapattól, majd nem sokkal később új csapata is bejelentette az érkezését. A szerb edző már most elhagyja a Ferencvárost, az NB I utolsó fordulójában, az Újpest elleni derbin sem lesz ott, Leandro irányítja majd a Fradit. Az FTC elnöke, Kubatov Gábor gőzerővel keresi az új edzőt, és állítólag már hetek óta megvan a jelölt a zöld-fehér csapat élére.

Alig több mint két óra telt el azután, hogy kiszivárgott Dejan Sztankovics távozása a Ferencvárostól, a Szpartak Moszkva hivatalosan bejelentette, hogy náluk folytatja a szerb edző – írta meg a Magyar Nemzet. A magyar rekordbajnoknál eltöltött időszaka előtt a szerb szakember a szerb és az olasz bajnokságban szereplő csapatoknál is dolgozott, több-kevesebb sikerrel.

Várható volt Sztankovics távozása

Az FTC-t nem érte váratlanul Sztankovics döntése. A hétvégi Újpest elleni derbin, amely egyben a bajnoki aranyérem-átadó ünnepség is, már Leandro de Almeida ül a Fradi kispadján. Dejan Sztankovics 42 meccsen irányította a Ferencvárost, ezeken 26 győzelem, kilenc döntetlen és hét vereség volt a mérlege, meccsenként átlagosan 2,07 pontot szerzett vele a csapat, a szerb edző vezetésével az FTC megszerezte 35. bajnoki címét, az Európa Konferencia Ligában csoportjában másodikként végezve megérte a kupatavaszt.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke két héttel ezelőtt lényegében előrevetítette Dejan Sztankovics távozását, s a Fradi első embere akkor arra is utalt, ki lehet a Ferencváros új vezetőedzője.

A Fekete Madonna városából érkezik?

Kubatov Gábor az M4 Sportnak május 3-án adott interjúban arról beszélt, hogy Dejan Sztankovicsot figyelik Olaszországból, s elképzelhető, hogy a szerb tréner visszautasíthatatlan ajánlatot kap.

– Folyamatosan nézem az edzői piacot, most is van képben lengyel szakember, aki tornatanárból lett fantasztikus edző, és nagyon jó szisztémát rakott össze, de Oroszországban is van egy-két edző, akire ránéz az ember, és látja, hogy szervezett futballt játszik – fogalmazott pár hete Kubatov Gábor az új edzőről.Az általános leírás alapján könnyen beazonosítható a jelölt: Marek Papszun, aki testnevelés és történelem szakos tanárból lett futballedző. Papszun a Fekete Madonna városának, a Czestochowának a csapatával csodát tett – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Papszunt nem akármilyen fából faragták. Hét év alatt a harmadosztályból indulva vezette a Raków Czestochowát a csúcsra, s miután tavaly megnyerte a lengyel bajnokságot, nem hosszabbította meg a szerződését, és hét év után távozott. Czestochowa Magyarországon is jól ismert, csak éppen nem a labdarúgásról, hanem a Fekete Madonnáról, amely a lengyel katolicizmus legismertebb szimbóluma. Az ikon jelképezi a lengyelek Szűz Máriába vetett hitét, de a szolidaritás idején is a Fekete Madonna vezérelte a lengyeleket. Papszunt a télen összeboronálták a Sunderlanddel, de azóta sincs állása, így akár a következő szezontól ő lehet a Fradi csodatevője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában