szomorú

2021.04.13. 17:30

Még mindig sokan mobiloznak vezetés közben, a veszélyes szituációt tízezer forinttal büntetik

Továbbra is sok olyan sofőrt látni az utakon, akik telefonálnak vezetés közben. Kihangosítót nem használnak, a mobilt a fülükhöz tartva egy kézzel vezetnek. Postabontás rovatunkba író olvasónk szerint a vezetés közben mobilozók is legalább olyan veszélyesek, mint az ittas sofőrök, így meglátása szerint „nemcsak a száguldozóknak és a satufékezőknek, de a vezetés közben telefonálóknak is elvenném a jogsiját”.

Zs. K.

Kíváncsiak voltunk, hogy Pécsen, egy forgalmas kereszteződésben mennyi mobilozót látunk egy óra alatt, a 6-os főút és a Bajcsy Zsilinszky út kereszteződésnél figyeltük a közlekedőket. Tapasztalataink szerint sokan küldenek egy-két üzenetet, mielőtt zöldre vált a lámpa, de akiket megfigyelésünk alatt nem állított meg a piros jelzés, azok közül egy óra alatt nyolc olyan sofőrt láttunk, akik fülükhöz tartották a telefont, miközben vezettek, hárman pedig menet közben írtak sms-t, tehát nem az utat figyelték, hanem a mobilt nyomkodták.

A vezetés közbeni telefonálásról eltérnek a vélemények, valaki úgy véli, hogy a sofőr figyelmét éppúgy elterelheti a kihangosítóval zajló hívás, mint az, ha épp tartja a telefont, és a vezető ügyességén múlik, hogy egy kézzel tudja-e irányítani az autót. Akik ezzel egyetértenek, azok között is van, aki szerint viszont ezzel szemben a reakcióidőt lecsökkenti az, hogy egy kézzel vezetnek, mivel így később tudnak reagálni a váratlan szituációkra, amikor is minden tizedmásodpercen emberi élet múlhat.

Megkerestük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot is, hogy mennyi sofőrt büntettek mobilozás miatt. Válaszukban leírták: a megyében a rendőrök éves szinten több száz esetben intézkednek menet közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt. A KRESZ alapján a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobilt nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobilt nem használhat. Mindez a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének minősül, amely alapján a járművezető fix összegű 10 ezer forintos helyszíni bírsággal és három közúti közlekedési előéleti ponttal büntetendő. A büntetési tétel tehát nem elrettentő, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt években mennyi baleset okozója volt a vezetés közbeni mobilozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában