A bormustra egyben szakmai találkozó is volt

2022.04.07. 08:27

Több mint 300 tételt neveztek a Villány hegyközségi bortermelők az idei, 53. versenyre

Immár 53. alkalommal rendezték meg a hegyközségi borversenyt Villányban, a művelődési házban, amelyre az idén több mint 300 tételt neveztek a bortermelők. A villányi bormustrát Bock József, a Villányi Borvidék elnöke, valamint dr. Kállay Miklós professzor nyitotta meg.

Zs. K.

– A program nem csak borverseny, hanem szakmai találkozó is, különösen azért, mert tavaly nem tudtuk megszervezni ezt a rendezvényt – mondta, majd pozitív hozzáállást javasolt a bírálóktól. 
 

 

A villányi borversenyen minden évben több bizottság bírál, hiszen több száz mintát kell értékelni, miközben egy felnőtt ember naponta körülbelül 40–80 bort tud kóstolni, de fontos az is, hogy 20–30 tételenként pihenőt kell tartani, és valamilyen szinten semlegesíteni is kell az érzékszerveket. Ebben az évben 56 fehér-, 212 vörös- és 34 rozébor került a bírálók elé, akik 100 pontos rendszerben értékelték a borokat. 
 

 

A mustrán immár hagyományosan, a hivatalos borbírálók mellett a média képviselői is kritikusnak álltak, külön bizottságot alkotva kiválasztották az idei Villány Média Borát. A Dunántúli Napló munkatársa immár harmadik alkalommal vehetett részt a médiabizottság munkájában. A laikusnak számító sajtó képviselőihez már a szakavatott bírálók által aranyérmesre értékelt tételek kerültek, több mint 20 bort kóstoltak az újságírók, és a legjobbnak idén a Stier Pincészet 2017-es évjáratú super premium Villányi Franc-ját találták. 
 

 

A borverseny legjobbjait a nagyközönség is megkóstolhatja, ugyanis azokat a borokat, amelyeket a Villányi és a Tenkes Hegyközség borversenyein aranyérmesre értékelnek a bírálók, május 7-én Pécsen mutatják be. A díjnyertes villányi borok bemutatására a Jókai Rendezvényházban kerül majd sor. 
Amíg a szervezők kiértékelték, illetve összesítették a borverseny eredményeit, addig a médiabizottság tagjai Polgár Zoltán vezetésével járhatták végig a szőlőhegy dűlőit, és a tőkék, illetve a csodás panoráma mellett kóstolták meg a Polgár Pincészet rozéborát és Redyjét. 
 

A borverseny eredményeiről későbbi cikkünkben számolunk be. 

Címkék#bormustra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában