Vidám egy gyűjtemény

2022.08.06. 20:00

Felsorakoztatták az egyedi teáskannákat a lapáncsai ház polcaira

Fürdőkád, tárcsás telefon, magassarkú cipő, de még kávéfőző alakú teáskanna is megtekinthető a szombaton megnyitott lapáncsai Teáskanna Múzeumban. A közel 150 darabos gyűjteményt – melynek egyelőre csak egy részét állították ki – egy Angliában élő, de Lapáncsához kötődő magyar házaspár hozta létre.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A porcelán teáskanna-gyűjteményt bemutató múzeum helyszínéül szolgáló házat (Lapáncsa, Fő utca 14.) egy olyan magyar házaspár (Dusnoki Tibor és Dusnokiné Török Valéria) örökölte meg, akik bár soha nem éltek Baranyában, családjuk révén erős a kötődésük a falu és a környező települések iránt.

Valéria nagymamája és családja lakott itt évtizedeken át, ezért mindenképpen meg szerette volna tartani ezt a ma már 110 éves vályogházat. A házaspár így hát elkezdte felújítani az ingatlant.

A teáskannákat Valéria kezdte vásárolni, először az Angliában népszerű jótékonysági boltokból, azután az interneten is kutatott az egyedi darabok után. Ezek a porcelántárgyak mindenféle formájúak: házikót, sparheltet, postaládát, WC-csészét, de még varrógépet mintázó is van köztük, miközben funkciójuk szerint teáskannák. Valéria kedvencei azok, amelyeknél ránézésre nehéz kitalálni, hogy hova kell önteni a teát és az honnan tud kifolyni. A gyűjtemény jó része ilyen egyébként.

A különleges, kézzel készített és festett porcelánok sora folyamatosan gyarapodott, mára már körülbelül 150 teáskanna várakozik arra, hogy az érdeklődők megtekinthessék, de számuk minden bizonnyal tovább fog gyarapodni.

Tibor elmondta, feleségével 10 éve élnek Angliában, és elképzelhető, hogy a nyugdíjas éveikre visszatérnek Magyarországra. Most szeptember közepéig ők fogadják a látogatókat, majd miután visszatérnek Angliába, a lapáncsai polgármestert keresve, előzetes bejelentkezéssel is megtekinthető lesz a különleges gyűjtemény. 

– Úgy gondoljuk, hogy a múzeum megnyitásával Lapáncsa is jól jár, örömet okozunk vele, hiszen a faluba vonzhatja a térségbe érkező látogatókat, turistákat – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában