Fejlesztés

2022.07.26. 17:00

Góréval is gazdagodott a német tájház Bólyban

Új terménytárolóval is gazdagodott a Bólyi Német Tájház - az épületet működtető Bólyi Német Önkormányzat 9,5 millió forint támogatást nyert Magyarország Kormányától, a Bethlen Gábor Alapkezelőn keresztül a felújítási munkálatokra.

W.K.

Fotó: Löffler Péter

A pénzből az udvar és a kert teljes talajcseréjét valósították meg, növényeket ültettek és pihenőhelyeket alakítottak ki, ezen kívül a korábban összeomlott góré helyén egy újat hoztak létre. Mindemellett fontos lépésként a víz-és szennyvízvezetéket is kiépítették, ezen kívül kialakítottak egy mosdóhelyiséget.

Mint ismeretes, 2020-ban egy, a város központjában található több mint százéves sváb ház renoválásával hozták létre a Bóly múltját, hagyományait bemutató tájházat – akkor a beruházás költségeinek ötven százalékára nyert támogatást a Népi Építészeti Programra benyújtott sikeres pályázatával a város, az odaítélt 18 millió forintot mintegy 20 millió forinttal egészítette ki saját forrásaiból az önkormányzat.

A tájház kialakítása során kiemelt figyelmet szenteltek annak, hogy mindent korhű anyagok felhasználásával, korabeli építészeti technikákkal varázsoljanak újjá – megerősítették a mintegy 200 négyzetméteres ház alapját, a padozatot lecserélték, a nyílászárókat restaurálták, a tetőt megerősítették és a homlokzat is visszakapta régi fényét. A fejlesztés célja volt, hogy a városba látogatók a múzeumban megismerkedhessenek a település múltjával, hagyományaival, ezenkívül az óvodások és iskolások nemzetiségi oktatásában is kiemelkedő a létesítmény szerepe. 

A tájház működtetését a Bólyi Német Önkormányzatra bízta a város - sikeres pályázataiknak köszönhetően további fejlesztések is történtek az elmúlt két évben. Tavaly például a német építészeti hagyományokat őrző bejárati kiskaput és nagykaput alakítottak ki, amelyre egymillió forintot nyertek a Miniszterelnökség pályázatán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!