Akkor most ki is a sztár?

2023.03.26. 10:41

Amikor egy híresség világszerte ismert pécsi terméket hord (Galéria)

Cz. E.

A Budapesti Nemzetközi Vásáron rendszeresen bemutatták a pécsi üzemekben készült termékeket

Amikor egy híresség világszerte ismert magyar terméket hord, akkor nehéz eldönteni, hogy ki is a nagyobb sztár. De azt hiszem, nekünk, magyaroknak a termék viszi a pálmát, még akkor is, ha azt Rihanna hordja egy százhúsz millió nézőt számláló fellépésen. És ki is az a tűzpiros, báránybőrből készült főszereplő, aki ekkora figyelmet kapott a fő amerikaifutball-bajnokságon, a Super Bowl-on?

Természetesen az 1861 óta forgalomban lévő pécsi kesztyű, aminek említésére rögtön hallani vélem a termék reklámjának szövegét: „Ez mind pécsi kesztyű. Pécsi kesztyű. Pécsi kesztyű. Ez mind, mind pécsi kesztyű. Pécsi kesztyű.”

Hogyha úgy vesszük, a pécsi kesztyű mára már világszerte fogalomnak számít, ami egy fiatal pécsi tímármesterrel, Hamerli Jánossal vette kezdetét több mint százhatvan évvel ezelőtt. A lassan két évszázados cég sok mindent megélt megalakulása óta. Volt királyi udvari szállító, a második világháborút követően tömegek hordták terméküket, a rendszerváltás után pedig újra kis családi vállalkozások vették át a kesztyű gyártását.

A manufaktúrák biztosítják a nagy múltú tradíciók fennmaradását, a kesztyűkészítés további fejlődését. A sok felhalmozott tudásnak és tapasztalatnak köszönhetően az utódcégek olyan luxus­cégek megrendeléseit is teljesítették már, mint a Dior, a Gucci, a Chanel, vagy éppen a Louis Vuitton.

Arról nem is beszélve, hogy mára pedig már a sztárok kezeit is ékesíti az a termék, amellyel Pécs az európai kesztyűmanufaktúra egyik fővárosává vált. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában