Aktívan teltek az idei szakköri foglalkozások

2023.05.21. 16:34

A kétújfalui Hatalkotóházban kiállították az elkészített mézeskalácsokat és makramékat

Idén is nagy népszerűségnek örvendett a Nemzeti Művelődési Intézet „A Szakkör” elnevezésű programja. Tavaly ősszel Baranya több mint 20 településén indultak kiscsoportos szakköri foglalkozások, melyeken az érdeklődők valamilyen kézműves technikát sajátíthattak el. A május végén záruló szakkörökben számos alkotás született, melyeket a településeken általában egy kiállítás keretében meg is lehet tekinteni.

Zs. K.

Forrás: Hatalkotóház

Kétújfalun szombaton nyílt kiállítás a szakkörökön készített mézeskalácsokból és makramékból.

Forrás: Hatalkotóház

Boós Gyuláné Nagy Edina szakkörvezető elmondta, tavaly nemezelésre, idén pedig mézeskalács-sütő és makramé készítésre nyertek eszközöket, illetve alapanyagokat „A Szakkör” program keretében. A nemezelést is folytatták, melyre a kétújfalui önkormányzat támogatásával vásárolták meg az alapanyagokat. Novembertől heti rendszerességgel tartották a foglalkozásokat a kétújfalui Hatalkotóházban, eleinte 5-5 fővel, de a legutóbbi alkalmakon már a szakköri tagok gyerekei is részt vettek, mert kedvet kaptak az alkotáshoz. 

A Hatalkotóház együttműködik a helyi általános iskolával, és a nemezelést például az ottani művészeti órák tananyagába, valamint a szombatonkénti játszóház programjába belevették. 

A Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezésének célja az országos „A Szakkör” programmal, hogy a hagyományos szakköri tevékenységeket az internet közvetítésével tanítsa meg az érdeklődőknek. Az online felület bemutatóvideókon keresztül lehetővé teszi a különféle tevékenységek kipróbálását, az adott mesterségek szakértőit is megismertetve.

Díjazott szakkör is van

Dunaszekcső szakköri munkái idén díjazásban is részesültek. Az NMI még januárban Himnusz 200 elnevezésű pályázatot hirdetett, ahova a szakkörtagok a szakkörüknek megfelelő technikával készíthettek a Himnusz által ihletett alkotásokat. Az országosan több mint száz jelentkezőből 15 alkotást díjaztak, melyben egyedüli baranyaiként a dunaszekcsői szakkör munkáját is elismerték, amelynek köszönhetően a következő évben nem egy, hanem két szakkört is indíthatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában