Bama.hu podcast

2023.05.18. 18:28

A pécsi vigalmi negyedről is szól a kiadvány

Kígyó utca, ahová tisztességes ember be nem lépett

Zs.J.

A Dél-dunántúli Történelmi és Sajtótörténeti Egyesület 2019 végén alakult, elsősorban a dél-dunántúli régióhoz köthető helytörténeti kutatásokkal, illetve kiadványok szerkesztésével foglalkoznak, szűkebb értelemben Baranyával és Péccsel.

– A mostani kiadványukban, „Korhelyek, garázdák és más lókötők Pécsett és Baranyában a boldog békeidőkben (1870-1914), különféle bűnesetek szerepelnek. A mai szemmel nézve már-már tréfásnak tűnő események tűntek fel, kocsmai verekedések, a piacon a kofák összeszólalkoztak, de természetesen akadnak olyanok is, amelyek akkor és mai szemmel nézve is megbocsáthatatlan bűncselekménynek számítottak – említette a Podcast sorozatukban Szalánczi József Krisztián, az egyesület elnöke.

A kiadványban olyan eseteket gyűjtöttük össze, ami a mai olvasó számára érdekes lehet, például olvashatunk benne a pécsi vigalmi negyedről, ami a Kígyó utcában volt. Az utca kapcsolatban elmondható: állandó helyszíne volt a verekedéseknek, támadásoknak, éjszakai rajtaütéseknek. Olyan hely volt, ahová a tisztességes polgár nappal sem merészkedett be. A város vezetése sokáig nem tudott mit kezdeni az üggyel, mivel nem szerették volna ha a bordélyházból az utcára költöznek a lányok. A bordélyházat végül bezárták, és a Czinderi utcába költöztették. A Kígyó utca annyira rossz emlék maradt, hogy az utcát is átnevezték: Tímár utcára.

– Az esetek túlnyomó részében kiírták a bűncselekmény elkövetőjének a nevét. Akkor azt tartották, hogy jobb ha tudják az emberek, hogy ki követte el a visszásságokat. Volt olyan eset, mikor óvatosan bántak az elkövetővel. Egy szőlőtulajdonosról szólt a cikk, egy neves pécsi polgárról, aki különféle zavaros ügyekbe keveredett – említette meg Szalánczi József Krisztián.  

Az akkori pécsi napilapokból (Pécsi Figyelő, Pécsi Napló, Dunántúl, Pécsi Közlöny) származtak a cikkek, ami a kiadványban megjelent, de egyes esetekben fővárosi lapokat is segítségül hívtak. A „Korhelyek, garázdák és más lókötők Pécsett és Baranyában a boldog békeidőkben (1870-1914) az egyesület honlapján, dtste.hu oldalon elérhető, illetve mint megtudtuk, két újabb kiadvány van tervbe véve és egy nagyszabású konferencia, amely a korábbi Pillanatképek Baranya megye helytörténetéből hajaz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában