Adunk egy kirándulótippet

2023.07.11. 07:00

A horvát–magyar határ mentén barangolhatunk a nyár során is

Nagy sikert aratott júniusban a Szentlőrincről Verőcére szervezett csoportos kirándulás.

Mohay Réka

Felkeresték az ott épült új kastélyparkot is, amely a Szentlőrinc–Verőce európai uniós Interreg projekt keretében épült, csakúgy, mint a helyi önkormányzat mellett létesült barokk jellegű park. A határon átívelő, nemesi családok nyomába eredő túraútvonal a nyár folyamán is bejárható.

Június végén szervezett utat a szentlőrinci önkormányzat az érdeklődőknek, amelyhez több buszra is szükség volt, ugyanis közel nyolcvan kirándulni vágyó vett részt rajta. Megtekintették a kastélyban működő múzeumot, az új parkot, illetve az épület melletti templomot is. 

Kovács Krisztina, Szentlőrinc alpolgármestere elmondta, az ötletet a Szentlőrinc és Verőce (a horvát Virovitica) fejlesztésére kapott közös projekt adta, s elképzelhető, hogy jövőre a térség nemesi családjainak történetét őrző útvonal más állomásaira is ellátogatnak majd. A településen emellett is szoktak kirándulásokat, közös kerékpáros napokat szervezni, őszre gyalogtúrával készülnek. 

A történelmi emlékekben gazdag útvonal azonban szabadon bejárható, a horvát–magyar határ környékén elhelyezkedő településeket önállóan is felkereshetik az érdeklődők – a nyári vakáció és szabadságok idején talán több alkalom is nyílik erre. 

Aki szeretné a térség nemesi családjainak történetét közelebbről megismerni, a „HITRoute” mobilapplikációban további információkat szerezhet, illetve térképen is nyomon követheti a projektben szereplő tíz állomást, aki pedig számítógépről nézne utána a tudnivalóknak, az megteheti a hitroute.eu/hu/kezdolap oldalon. 

Az útvonal nyolc településen, tíz állomáson keresztül halad Tarcsapuszta és Suhopolje között, számos nemesi család lakta a térségen át. 
Tarcsapuszta a 18. században majorsági központ volt, ez idő tájban épült Szentlőrincen az Esterházy-kastély, amely uradalmi központtá vált. Az útvonal része a jól ismert Szigetvár is, ahol a horvát bánként is tevékenykedő Zrínyi Miklós koráról és a Szigeti veszedelemről modern és élménydús tárlat várja a látogatókat az új Megállítani Szulejmánt című kiállításon. 

A Nemeske településhez tartozó Görösgalpusztán már a 16. században végvár állt, ma a mintagazdaságukról híressé vált Nádosy család egykori kúriája látható. A magyar határnál Barcs is a túraútvonal részét képezi, amely Zrínyi 1664-es téli hadjáratának egyik helyszíneként szolgált. Az itten Somogytarnócán Széchenyi-kastély áll, illetve a nemesi család temetőkápolnája. Horvát szomszédainknál látogathatjuk meg Kapela Dvor települést, ahol A 19. században Jankovich-Bésán Géza építtetett látványos kúriát – ez ma a többi között hotelként működik. Verőce, avagy Virovitica három állomást is kínál: a városközpontban áll a Pejacsevich-kastély két helyszíne. A múzeum mellett, a Szent István-templom előtt látható a fent említett Interreg projekt keretén belül felújított kastélypark. Az útvonalat Suhopolje zárja, ahol a ma szintén szállodaként működő, a 18. századot idéző egykori Jankovich-kastély található. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában