Ének a búzamezőn

2023.07.07. 17:30

Megújult formában rendezik meg szombaton az Aratónapot

A 16. aratóünnepségét rendezi meg szombaton a Mohácsi Polgárok Olvasóköre, ezúttal számos újdonsággal is várják az érdeklődőket.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Fotó:

Mára a városban rendezett események egyik legérdekesebb színfoltjává nőtte ki magát a Mohácsi Polgárok Olvasókörének először tizenhat esztendeje megtartott rendezvénye, az Aratónap.

Az időutazásnak is beillő, vidáman zajló program során azt mutatják be, hogyan zajlott gépek nélkül a betakarítás, ami az egyik legnehezebb, de egyben a legszebb mezőgazdasági munkának számít még ma is. 

Az érdeklődőket fél kettőtől várják a kör Gőzhajó utcai székházánál, ahol kézműves vásár is nyílik.

Az emberek kettőkor indulnak zeneszó mellett lovas kocsikkal a Kölkedi út mellett található búzamezőre, ahol beállnak a táblába a kaszások, sarlósok és a marokszedők, s indulhat a nemcsak imitált, hanem valóban elvégzendő munka. Ezt az ott lévők közül bárki kipróbálhatja.
Az aratók délután négy óra körül érkeznek vissza a kör székházához, ahol késő estig tartanak majd a programok. Lesznek többek között hagyományőrző zenés-táncos bemutatók, bepillanthatunk a kenyérsütés rejtelmeibe, s molnárbemutatóra is sor kerül. A napot pedig utcabál zárja.

A program 13.30-kor az élőzenés gyülekezővel kezdődik  az Olvasókör épülete előtt, illetve ekkor nyit a kézműves vásár és a gasztrotér is. Két órakor indulás a búzatáblára lovaskocsikkal és feldíszített traktorokkal, amelyekre sokan felférnek, és érdemes kipróbálni. Az oda- és visszaszállítás megoldott a férőhelyek erejéig. Ezt követően 14.15-kor kezdődik az interaktív aratásbemutató, ahol mindenki kipróbálhatja magát a kaszálásban, marokszedésben, illetve a fröccsivásban is. Délután négy óra körül érkeznek vissza a résztvevők az Olvasókör épületéhez. Ezt követően kezdődnek a színpadi hagyományőrző zenés és táncos bemutatók, a bográcsos hagyományőrző látványfőzés, a főzőmester Peteli Gábor lesz. A kenyérsütő miniworkshopot Szűcs Eszter (Tésztavarázs) tartja, a malom bemutatóját pedig Mohácsi Bugarszki Norbert. Az érdeklődők szalmadíszeket is készíthetnek. Hat órakor kezdődik az élőzenés vacsora id. Peti Kovács István és zenekara kíséretével. Hét órától Magyarok Asztala - süteményes vendéglátás az Olvasókör tagjai által készített finomságokból. Nyolc órakor indul dj SZICSA vezényletével a retro utcabuli hajnali 1.00 óráig.

A rendezvény 20.00 órától 2.000 Ft-ért látogatható, jelentkezés vacsorára és részletesebb információk: Szűcs Gergely főszervező, +36–20-82-31-609.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában