Fogyasztóvédelem

2022.05.12. 16:55

Az autó sérüléseit is fel kell tüntetni a szerződésekben

Kiemelten vizsgálja a használtautó-kereskedéseket a fogyasztóvédelmi hatóság, az akció nemrég kezdődött. A tavaly ellenőrzött vállalkozások felénél tapasztaltak jogsértést a szakemberek.

Fotó: Shutterstock

– A használt autó vásárlásával kapcsolatos ügyek gyakran jelentős fogyasztói érdeket érintenek – hívja fel a figyelmet a tavalyi évi tevékenységéről készített beszámolójában a Baranya Megyei Békéltető Testület. Tapasztalataik szerint tipikus problémák, hogy a fogyasztó megfelelő tájékoztatás híján nem győződik meg arról, hogy az eladó magánszemély vagy vállalkozás. Jellemző gond az is, hogy a szerződés nem tartalmaz minden lényeges körülményt – mint például futásteljesítmény, sérülések stb. – és gyakran elmarad a tájékoztatás a hibás teljesítés iránti igény érvényesítéséről is. 

Tavaly országszerte közel kétszáz használtautó-kereskedést ellenőrzött és a vállalkozások felénél tapasztalt jogsértést a fogyasztóvédelem. Idén a szeptemberig tartó célzott vizsgálat nemrég vette kezdetét. Az elmúlt év tapasztalatai szerint leggyakrabban a vásárlók könyve hiányzott, illetve a termékek és szolgáltatások árainak feltüntetésében tártak fel hiányosságokat. Visszatérő mulasztásnak bizonyult, hogy a használt autók szavatossági idejét félrevezető módon az előírtnál rövidebb időben jelölte meg a kereskedő. 

Fontos tudni, hogy a kereskedőnek azonban minden esetben legalább egy év szavatosságot kell biztosítania a használt gépkocsikra. – Ez év elejétől új szabály, hogy a korábbi fél helyett egy teljes évig a vevőnek nincs bizonyítási kötelezettsége – hívja fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium. 
Ha a kereskedő telephelyén lévő használt autó bizományos értékesítés miatt magánszemélyé, az adásvétel két magánszemély között jön létre. Ez esetben az eladó szavatolja, hogy a gépkocsi a vásárláskor megfelelt az adott márkájú, típusú, korú, futásteljesítményű járművel szemben támasztható követelményeknek. Probléma esetén a vevőnek kell bizonyítania, hogy az általa egy éven belül észlelt hiba, vagy annak oka már akkor is megvolt az autóban, amikor átvette. 

A vezetett előélet is fontos szempont 

– Olyan gépkocsit vásároljunk, amely esetében az eladó az adásvételi szerződés szerint vállalkozás, és nem egy másik (például külföldi) magánszemély, mivel ez utóbbi esetben nem jár az egy év szavatosság – javasolja a Baranya Megyei Békéltető Testület. Ajánlásuk szerint vezetett előéletű autót célszerű vásárolni, amelyet szervizkönyvből, bemutatott számlákból vagy szakszervizi nyilvántartásból a vevő is megismerhet. 
– A gépjárműről készíttessünk állapotfelmérő lapot, ahol pontosan rögzíteni lehet a kocsi műszaki állapotát a legfontosabb alkatrészekre kiterjedően. Nézessük meg szakemberrel, hogy milyen javítások, cserék szükségesek a leendő autónkon a közeljövőben. Az adásvételi szerződésben rögzítsünk minden lényeges körülményt az autó sérüléseire és futásteljesítményére vonatkozóan, a gépkocsi átadásának pontos idejéről és arról, hogy mely terhek kit terhelnek (átírás, eredetvizsgálat, stb…) – javasolja közleményében a testület. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában