Félidőben jár az aratás

2022.07.08. 15:01

Kevesebb, de jobb minőségű a búza, mint tavaly

A kombájnok a legnagyobb melegben is róják a szántóföldeket, az aratás félidőben jár, az árpát már betakarították a gazdák, és a búzával is jól haladnak.

Zs. K.

Megkezdődött a búza aratása

Fotó: AS

Befejeződött az őszi árpa aratása Baranya megyében, a búza és a repce, valamint a triticale, a tavaszi árpa és a magborsó betakarítása javában tart. A szárazságban nem könnyű a munka, a gépeknél előfordulnak műszaki hibák. 

– A búza vegyes képet mutat, de nagyjából hektáronként 5-5,5 tonna termésátlaggal lehet csak számolni, amely két tonnával marad el az előző években megszokott mennyiségektől – tudtuk meg Rittlinger Józseftől, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökétől. A termésmennyiség persze függ az előveteménytől, a műtrágya mennyiségétől, a vetési technológiától, a vetés idejétől, de leginkább a csapadékhiány nyomja rá a bélyegét. Szigetvár, Sásd és Mágocs környékén egy kicsit több eső esett, ott jobb terméshozamok várhatóak, Mohács, Véménd, Feked és Pécsvárad környékén viszont közepes, vagy gyengébb termésre számítanak.

Rittlinger József elmondta, a búza minősége jobb a tavalyinál, most 60-65 százaléka jó minőségű, 20-25 százaléka közepes, és 10-15 százaléka takarmány lesz.

A szalma betakarítása és a tarlóhántások végzése az aratással folyamatosan halad. A száraz talaj nagyon megnehezíti a tarlóhántások és a másodvetések alá a talajelőkészítéseket, ilyenkor ugyanis jobban kopik a munkaeszköz, és jobban fogy az üzemanyag is, ezért a talajmunkákkal sokan inkább kivárnak a gazdák. 

A megyei elnök előrevetítette: ha Baranya megye a következő hetekben nem kap legalább 10-15 milliméternyi csapadékot, akkor nagy gondok lesznek a napraforgóval és a kukoricával is. A napraforgókon ugyanis már látszik, hogy az alsó levélpár elkezdett felszáradni, és ugyanez a helyzet a kukoricánál is. Mivel a jövő hétre újra kánikulát mutatnak az előrejelzések, a később vetett kukoricáknál előfordulhat ugyanaz, mint 2012-ben, hogy a pollen megég, ami miatt nem fog bekövetkezni a megtermékenyülés. 

El kell kezdeni öntözni

Az utóbbi években egyre komolyabb gondot okozó szárazság rányomja a bélyegét az agrárgazdaságra, ezért a kormány terve, hogy a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektet a vízmegtartásra, és az öntözésre. Baranya megyében jelenleg a szántóföldi kultúrát tekintve csak a Bóly Zrt. öntözi a területeit, de szükségessé vált, hogy még több terület öntözhetővé váljon.

–  Eddig nem volt jellemző, hogy az őszi és a tavaszi vetésű növényeknél egyszerre legyen aszálykár, de most az idei év rávilágított arra, hogy télen is csapadékhiánnyal küzd a térség – mondta a megyei elnök. Hozzátette, a kormány terve, hogy 2027-ig 365 ezer hektáron, de félidőben már legalább 245 ezer hektáron öntözni tudják a hazánk szántóföldjeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában