Jövőbe mutató technológiával kísérleteznek

2022.10.23. 14:21

Pár éven belül háromféle gint hoz forgalomba a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

A Danubiana Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) egy új projekt megvalósításába kezdett, melynek keretében a szakemberek Magyarországon elsőként fejlesztenek ki innovatív technológiák szőlőfeldolgozásra alkalmazásával három egyedi karakterű szőlőalapú ginterméket.

Forrás: Univ Pécs

Ezek lesznek: a „zöld gin”, a „pink gin” és a piros gin”, melyeket várhatóan két év múlva forgalomba is hoznak. Ezzel hazánkban a csökkenő borfogyasztás indukálta problémát, a meglévő nagy értékű magyar szőlőkincs parlagon hagyása helyett új felhasználását kívánják elérni, új piaci szegmensek bevonásával. 

A „Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli, extra illatos, új gintermékek és gintechnológia kutatása” című projekt összesen 429,80 millió forint támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Plusz keretében. Madaras Zoltán, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke elmondta, olyan jövőbe mutató technológiát szeretnének kikísérletezni, amely később a szőlőfeldolgozás, illetve a borászat fontos része lehet. Egészen pontosan a szőlőbogyó bontásáról (hivatalos kifejezéssel: macerálásáról) van szó. 

A szőlőt rövid idő alatt ultrahanggal, vagy nagy feszültségű árammal fogják kezelni, ezáltal egy kocsonyás pép keletkezik. Ebből az aromákat, ízanyagokat magasabb minőségben, gyorsabban tudják kinyerni, tehát még jobb borokat tudnak készíteni. 

Emellett az intézet munkatársai a projekt keretében lehetőséget kaptak, hogy szőlőalapú gintechnológiát is fejlesszenek. Ez abban különbözik majd a többi gintől, hogy az alap alkoholpárlat is szőlőből fog készülni, emellett a szőlő egyéb részeit (pl. szőlővirág, szőlőmag) fogják ízesítésre felhasználni.

Két olyan innovatív technológia együttes hatásának módszertanát vizsgálják, amelyek lényege, hogy nem enzimatikus vagy kémiai, hanem fizikai módszerekkel teszik lehetővé a bogyóhéj roncsolását és az aromavegyületek azonnali és teljes kinyerését a szőlőből. 
Az optimális bor- és párlatkészítési technológia meghatározásával párhuzamosan vizsgálják a szóba jövő lehetséges gin fűszereket is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában