Úgy tűnik, egy időre elmúlt a lakásvásárlási kedv

2023.01.28. 13:58

Éles váltás tapasztalható az ingatlanpiacon, a gazdasági bizonytalanság állhat a jelenség mögött

Képtelenség megjósolni a 2023-as ingatlanpiacot. Ha az inflációs hitelezés marad, csak a kis méretű lakások és az olcsóbb, kistelepülési ingatlanok forgalmának kedvez majd – értékelt az Ingatlanbazar.hu portál.

bama.hu

A tavalyi utolsó negyedévben ott hagytuk abba, hogy bizonyos ingatlantípusoknál akár áresés is elképzelhető, ha nem jelenik meg új, kedvezményes hitelezési forma. A portál azt tippelte, hogy a rezsiszabályozás miatt a piac kínálati fele kevésbé piacképes ingatlanokkal telítődik majd, ezek azonban nehezebben és alacsonyabb áron találnak gazdára. Ez így nem egészen lett igaz. 

Látogatási csúcs 

Január eleje ugyanis a látogatási csúcsidőszaka minden ingatlanos portálon, és a megkeresések számából lehet jósolni az év többi részének forgalmára is. Az Ingatlanbazár 2022 januárjához képest tízszázalékos érdeklődéscsökkenés mellett a vásárlási hajlandóság körülbelül harmincszázalékos esését regisztrálta, ami egybevág más portálok közzétett méréseivel. 

Tehát megnőtt az eladó ingatlanok száma, a növekedésre azonban nem ugrott rá a vásárlók sokasága, inkább elkerülte azt. A kereslet vagy valóban eltűnt (például a hitelek miatt), vagy kivár, ahogy az elmúlt évek hasonló bizonytalansági időszakaiban tette. 

A kis lakást keresik 

A vidéken erős Ingatlanbazár szerint a vármegyék székhelyein és a kistelepüléseken nőtt a kínálat leginkább, a kereslet csökkenését azonban Budapest szenvedte el a legnagyobb mértékben. Vidéken húsz százalék körül nőtt a feladott ingatlanhirdetések száma, ám a Covid-években oly népszerű családi házak kereslete alacsonyabb lett. A kis méretű lakások és garzonok keresettsége még nőtt is, ami nem utal árcsökkenésre ebben a szektorban. 
A panel örök – fogalmazta meg nagyon helytállóan az Otthon Centrum több Pest vármegyei irodájának tulajdonosa, és ez nemcsak Budapestre, hanem a vármegyeszékhelyekre is igaz. Már a nagy számok törvénye alapján is, tesszük hozzá, hiszen a kis lakások többsége távfűtött, ezért nem ismerte meg a szigeteletlen falusi kockaházak gázszámláit. 

A szomszéd is fűt 

A kis lakást a szomszéd is fűti, mondta erre az Ingatlanbazár, és ez akkor is igaz, ha a régebbi építésű, kis tégla- és panellakások sokasága nem egyedi fűtésű. Ha a távfűtésre is bevezetnék a rezsiszabályokat, az áremelkedést az ott lakók éreznék meg a leginkább. Ez igazságtalan lenne, mert a hőmennyiséget a ház kapja, nem lehet egyénileg spórolni, sok házban pedig a régi föl-le csöves technológia miatt a negyedik emeleti trópust a földszintre érve tundra váltja fel. 

Figyeljünk a szövegre! 

A kereslet visszafordulása persze nem új sztori. A Covid utáni nagy családiház-kereslet már elillant, most az infláció, az energiaárak és a rezsi az úr, erre kérdeznek rá a legtöbben. 

Figyeljünk hát a hirdetések szövegére, javasolják, mert kezd kialakulni egy szépítő nyelvezet a nehezen eladható ingatlanok negatív tulajdonságainak leírására. A jó tanács ugyanaz, mint eddig: akkor is hívjuk fel a tulajdonost vagy az ingatlanirodát, ha minden világosnak tűnik; sok energiát lehet megspórolni azzal, ha nem tekintünk meg egy olyan lakást, amelyet úgysem veszünk meg. 

De mi lesz az árakkal? 

Az Ingatlanbazár szerint mindezek miatt az árak nem változnak, de érzékenyek maradnak, és különösen ebben az időszakban kell forráskritikával kezelni a médiában felkapott ingatlanpiaci híreket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!