Sok hallgatót vettek fel

2023.08.16. 17:30

Albérletvadászat: most is mélyen kell a tárcába nyúlnunk

Kihirdették az egyetemi ponthatárokat, ezzel együtt pedig megkezdődött az országos albérletvadászat. A szükségesnél kevesebb a kiadásra váró lakás, ez pedig az árakban is tükröződik. Nézzük, mit, hol, mennyiért kínálnak az Ingatlanbazáron augusztusban!

Bama.hu

Fotó: Nopparat Khokthong

Idén több mint 126 ezren jelentkeztek valamelyik hazai főiskola vagy egyetem képzésére, ebből 95 ezret fel is vettek; a legnagyobb budapesti egyetemek mellett a vidéki fellegvárakba is minden korábbinál több hallgató érkezik. A legnépszerűbb szakok listája nagyjából a korábbi évekéhez hasonló: az első három helyen a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, valamint a pszichológia szerepel. Ezeket követi az ápolás és betegellátás (gyógytornász), a mérnökinformatikus, a jogász, a pénzügy és számvitel, a kommunikáció- és médiatudomány, a nemzetközi gazdálkodás, illetve a programtervező informatikus szak.

Kevesebb a kiadó lakás

Az Ingatlanbazáron böngészve most is azt az általános trendet érdemes figyelembe venni, hogy kevesebb a kínálat, mint a kereslet, ez pedig az árakban is megmutatkozik, főleg a nyár második felében, ponthatárhúzás után. Persze mozgolódás egész évben van: a nagyobb roham rendszerint a második szemeszter végénél indul be, illetve januárban, amikor a külföldi Erasmusos diákok igyekeznek szobát találni maguknak az őket fogadó egyetem környékén.

Tiszántúli árak

Az országos ingatlanos portálon keresgélve első körben a szegedi árakra voltunk kíváncsiak. Az Ingatlanbazáron találtunk belvárosi, 50 négyzetméteres, másfél szobás lakást 120 ezer forintért, 1 + 2 félszobás, 60 négyzetméteres, ugyancsak belvárosi lakást, sok extrával 250 ezerért. Belvárosi, 40 négyzetméteres garzonért havi 125 ezer forintot kér a főbérlő. 

Kecskeméten 80–90 ezer forintért vehető ki az igényesen berendezett egyszobás lakás, a kétszobás, kevésbé szépen felszerelt, erkélyes ingatlan havonta 100 ezerért bérelhető. A debreceni Nagyerdőben a kétszobás, igényesen berendezett albérletért 160 ezer forintot kérnek, a kevésbé modern lakás ugyanitt 150 ezer forint. Libakertben az 1 + 2 szobás 140 ezerért vehető ki – olvasható az Ingatlanbazár egyik hirdetésében.

Egerben a 33 négyzetméteres lakást 75 ezerért kínálják, a Bervai lakótelepen a kétszobás havi 100 ezer forintot ér a tulajdonosának.

Dunántúli kínálat

A pécsi egyetemi városrészben a kétszobás lakás havi 100 ezerét várja új lakóját, és ez olcsónak számít. Ugyanitt a háromszobás már 200 ezer forintba kerül, de a kétszobások zöme 120 ezer forint felett található. A nagyon szépen berendezett, modern, háromszobás belvárosi lakás 420 ezerért kínálja magát az Ingatlanbazáron.
Sopronban mintha jobban ki kellene nyitni a pénztárcát a diákoknak (vagy szüleiknek). Kétszobás lakás 300 ezerért és 180 ezerért is bérelhető. Szombathelyen a kétszobás 110–130 ezer forint körül mozog, ha lakótelepi. A győri kétszobás lakások is 120–140 ezer forint között mozognak, de van minigarzon, mindössze 18 négyzetméteres, 150 ezerért is. 

Fővárosi mérce

Megszokott, hogy Budapesten nagy a szórás az árak tekintetében. Az I. kerületben 200–230 ezer forintot a garzonért és a 2 + 1 szobásért is kérhetnek. A IV. kerületben 200 ezer forint az 1 + 2-es téglalakás. Újlipótvárosban az 1 + 2-es havi 240 ezer forint. A VIII. kerületben a kétszobás 180 ezer forint, a XI. kerületben az ugyancsak kétszobásat 275 ezerért hirdetik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!