Felhasználóváltozás

2023.08.12. 21:45

Albérletben fontos a közművek átírása, a viták elkerülésére

A felsőoktatási felvételi ponthatárokat kihirdették, megkezdődött az albérletszezon. A bérleti szerződések körültekintő megkötése mellett a közművekkel kapcsolatos teendőkre is fontos ügyelni – hívják fel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelmi szakemberei a figyelmet.

Wald Kata

Fotó: Rákóczy Ádám

Közeleg a szeptember, a felsőoktatási felvételi ponthatárok ismertek, a diákok tudják, hol kezdhetik meg, vagy folytathatják tanulmányaikat – ezzel együtt az albérletek utáni „vadászat” is megindult. A bérleti szerződések kapcsán a MEKH arra hívja fel a figyelmet, hogy a felhasználóváltozás bejelentésére, azaz a közművek szabályos átírására az ingatlan bérbeadásakor, illetve bérbevételekor is érdemes odafigyelni, pont úgy, mint az adásvétel során. Így ugyanis az esetleges későbbi viták megelőzhetők, hiszen – mint a MEKH fogalmaz – a szabályos átírás biztosítja a régi és az új felhasználó közötti teljes körű, korrekt elszámolást, továbbá tisztázza a felelősséget az esetleges szabálytalan beavatkozásokkal kapcsolatosan is. – A bejelentés elmaradása akár súlyos anyagi következményekkel is járhat, és a rezsivel kapcsolatos elszámolási problémákat utólag már nehéz orvosolni – figyelmeztetnek.

Általános szabály szerint a villamos energiát, földgázt, távhőt vagy vezetékes vizet felhasználó személyében bekövetkezett változást 15 napon belül kell bejelenteni. A beköltözéskor és a kiköltözéskor is erre ügyelni kell.
Az albérleti jogviszony esetében a közműátírás mellett jó, ha a tulajdonos állandó meghatalmazással rendelkezik a szerződés kezelésére vonatkozóan, így a főbérlő nyomon tudja követni a bérlő befizetéseit, illetve nemfizetés esetén is intézkedni tud a kikapcsolás elkerülése érdekében.
A MEKH tájékoztatója szerint a felhasználóváltozás bejelentése legegyszerűbben és leggyorsabban a https://e-bejelento.gov.hu/ weboldalon végezhető el, de a kormányablakok ügyfélszolgálatain személyes ügyintézésre is lehetőség van. A felhasználóváltozás bejelentéséhez szükséges iratokról a szolgáltatók a honlapjukon adnak tájékoztatást, ahol az előírt formanyomtatványok is elérhetőek.
A MEKH azt javasolja, hogy az átírás részeként elkészítendő átadás-átvételi jegyzőkönyv mellé fotót is csatoljunk az aktuális óraállásokról és a mérőberendezések állapotáról. 
Lényeges, hogy a mérőhelyet sérülésmentesen, hiteles mérőkkel és ellenőrzött mérőállással vegye át az új felhasználó. Javasolt továbbá, hogy a bérlemény átadásakor készüljön jegyzőkönyv, ami tartalmaz minden olyan adatot, amely alapján a szerződő felek, a felhasználási hely és a fogyasztásmérők adatai egyértelműen beazonosíthatók. A legjobb, ha a mérőórákról fotó is készül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!