Magasak a telekárak

2023.10.16. 16:40

Akik befektetési céllal vásároltak, kivárnak, csak akinek sietős, annál lehet esetleg alkudni

Akárcsak a lakásárak, a telekárak is régóta az egekben vannak. Árcsökkenésre aligha lehet számítani a közeljövőben.

Bama.hu

Fotó: Muzslay Péter

Az üres porta nem kér enni, maximum a fűnyírás okoz bosszúságot a tulajdonosnak, aki csak ritka esetben hajlandó megválni a nagy értéket képviselő ingatlanától. Mondjuk akkor, ha annak árát házfelújításra szeretné fordítani valamelyik városban, kihasználva ezzel az év végéig kérelmezhető városi csokot. A városi csok 2023. december 31-ig kérelmezhető használt ingatlan megvásárlására, meglévő ingatlan bővítésére, illetve új építésű ingatlan megvásárlására és új ház felépítésére is. A max. támogatási összeg a lakáscéltól és a vállalt gyermekek számától függ.

Inkább telek, mint lakás
A telek kiváló befektetési forma, ezért nem nagyon van rá áralku-lehetőség. Aki tehette, még a nagy ingatlanboom elején bevásárolt ingatlanból, és azóta befektetési céllal használja a bérbe adott lakást. Az elszállt lakásárakkal azonban képtelenség volt lépést tartani, a tehetősebbek inkább városi telket vadásztak. Az építési vállalkozók befektetési céllal, hiszen egy kisebb belvárosi portára is elfér a többlakásos társasház. Nem is maradt sok eladatlan üres porta a városokban. Mára általánosságban elmondható, hogy inkább a kisebb településeken, a nagyvárosi agglomerációban érdemes nézelődni, ott olcsóbbak a porták. De ami van, azok után sem kapkodnak most a vevők, kevesen akarnak manapság építkezni.

Az építőanyagár betett
Sokan még 1-3 évvel ezelőtt megvették a telket, de az építőanyagok árnövekedésére nem készültek fel, így az építkezés elmaradt, a telek pedig üresen áll. Az Ingatlanbazár kimutatásaiból jól látszik, hogy főleg nagyvárosi befektetési telkeket keresnek, ez is megáll az érdeklődés szintjén, a tranzakciók számában nem mutatkozik.
Mivel az új építésű piac a magas építőanyagárak miatt befagyott, és a vállalkozók még a régi portfóliót sem adták el, illetve fejezték be, így a kereslet az újabb telkekre alacsony. 

Ízelítő Szegedről
Néhány szegedi példa az Ingatlanbazár kínálatából: 990 nm-es, újszegedi telek 39,9 millió forintért keresi új gazdáját. Egy szőregi, 4000 nm-es porta 27,5 millió forintért eladó. Ugyancsak szőregi példa: 1300 nm-es telket 35 millió forintért kínálnak. A közkedvelt Alsóvároson 567 nm-es porta 64,9 millió forintért cserélne gazdát, hasonlóan a szintén alsóvárosi, 587 nm-es telekhez, amelyet 74,9 millió forintért hirdetnek. 

Debreceni árak
A debreceni kistérségben nézelődve a 738 nm-es, nagymacsi portán akadt meg a szemünk, ezt 20 millióért hirdetik az Ingatlanbazáron. Debrecen-Józsán egy 1761 nm nagyságú telek 35,8 millióért keresi új tulajdonosát. 

Pécsi példák
A baranyai székhelyen a Mecsekoldalon, a Makár tetőn, 1504 nm-es összközművesített, panorámás telek 49 millióért eladó. Pécsett 1052 nm nagyságú, összközműves, belterületi 1052 nm-es építési telek 29 millióért eladó. Egy homoktetői 2465 nm-es telek csupán 3,3 millióért keres új gazdát, igaz, gyümölcsös besorolással. Nagypostavölgy-alsó úton 1054 nm-es telket 8,9 millióért hirdetnek az Ingatlanbazáron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában