Ez nem állapot

2023.10.16. 11:15

Balos mutyik helyett tiszta helyzet: üvegzseb rendeletet hoz a jobboldal

Miközben a baloldali önkormányzat körül több korrupciógyanús, zavaros ügyben zajlanak nyomozások, addig a megválasztott képviselők sem láthatnak bele abba, hogy mire költenek százmilliókat a baloldali koalíció tagjai. Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető üvegzseb rendelettel teremt tiszta viszonyokat.

Bóka Máté Ciprián

Átlátható és ellenőrizhető viszonyokat kell teremteni az önkormányzat gazdálkodásában, hiszen a jelenlegi feltételek ezt nem biztosítják – mondta hétfőn, a polgármesteri hivatal előtt tartott sajtótájékoztatóján Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető a városházán uralkodó állapotokról.  

Az önkormányzati képviselők egy része ugyanis még alapvető információkhoz sem fér hozzá, a baloldali koalíció kiszorította a többi szervezetet a városi cégek felügyelőbizottságaiból, a rendszerváltás óta példátlan módon megnyirbálta a nem őket támogatók felügyeleti jogait.  

– A pénzügyi és ellenőrzési bizottság elnökeként elfogadhatatlannak tartom, hogy a szakbizottság tagjai évek óta sem ismerhetik meg például azt, hogy mire költött az önkormányzat a pécsi adófizetők pénzéből százmillió forintot ügyvédekre. Tudjuk, a cégek ellenőrző testületeiben, a felügyelőbizottságokban jelentős önkormányzati cégeknél nem ülhetnek ott a nem a polgármesterhez tartozó szervezetek, vagyis a városházi ellenzék képviselői. Ezzel szemben a koalíciós tagok a legszűkebb családtagjaikat is önkormányzati cégek felügyelőbizottságába küldték, vagy cégvezető hozzátartozója került máshol pozícióba - mondta. Csizmadia ugyan neveket nem említett, de köztudott, hogy a DK-s Siposné Bikali Éva képviselő férje is alkalmas volt a baloldal szerint FEB-tagnak, ahogyan a volt MSZP alpolgármester, Meixner András a propagandacéget “ellenőrzi”, fia, Meixner Barna pedig a Biokom Nkft. igazgatója.  

– Sérül az átlátható gazdálkodáshoz fűződő joga a pécsieknek, és tudjuk azt is, hogy az átláthatatlan működés zavaros, korrupciógyanús visszaélések garmadájával párosul, hiszen több büntetőeljárás is indult a baloldallal szemben Pécsett, amikkel összességében több százmillió forint kár érhette a pécsieket

 – tette hozzá.  

A nemzeti oldal politikusa elmondta, tiszta viszonyokat kell teremteni a pécsi közéletben, ezért vállalja, hogy amennyiben a pécsiek a jövő évi választáson a jobboldalnak szavaznak bizalmat, akkor üvegzseb rendeletet alkotnak meg, amivel átlátható és ellenőrizhető gazdálkodást teremtenek.  

 

– Egy olyan nyilvános és mindenki számára hozzáférhető rendszert fogunk felállítani, amellyel az önkormányzat, az intézményei és a cégei valamennyi szerződése egy nyilvános felületen elérhető lesz bárki számára, a szerződések megkötését követően a cégvezetőknek kötelességük lesz, hogy ide feltöltsék azokat.  Másrészt a felügyelő bizottsági rendszert szakmai alapokra kell helyezni, a mindenkori ellenzéknek helyet kell kapniuk ezekben a testületekben, és meg kell tiltanunk azt, hogy lehetősége legyen az önkormányzati képviselőknek, vagy a cégvezetőknek a szűk családtagjaikat pozíciókba ültetni – mondta. 

Úgy vélekedett, hogy “közös felelősségünk van abban, hogy a közbizalmat az önkormányzat irányába újjáépítsük, ennek pedig előfeltétele, hogy a pécsiek pontosan lássák, hogy az önkormányzat mire költi a pénzüket”. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!