Nagy áttörés

2023.10.10. 11:30

Döbbenetes felfedezést tett két pécsi kutatóorvos

Egyre nagyobb érdeklődés övezi a két pécsi kutatóorvos szabadalmát, amely korszakalkotó választ kínál a jövő járványügyi kihívásaira.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

Dr. Hetényi Roland és dr. Hanna Dániel felfedezéséről februárban adtunk röviden hírt, azóta több, a biotechnológia nemzetközi piacán meghatározó vállalat is megkereste a kutatókat, akik azonban Magyarországon szeretnék tartani vívmányukat, ezáltal is erősítve hazánk tudományos szerepét.

– Varázslatnak hangzik, de működik! – zárta dr. Hetényi Roland a hírTv-nek a közelmúltban adott interjúját, kutatótársával ugyanis egy olyan, évszázadok óta ismert erőt hívtak segítségül a vírusok inaktiválására, mint az UVC-fény. A vívmány úttörő ereje azonban ennél többen rejlik.

Az UV fénnyel való hatástalanítást finomhangolták

– Azt, hogy egy vírus UVC-n inaktiválható, száz éve ismert. Az újdonság az, hogy úgy sikerült finomhangolni ezt a folyamatot, hogy a vírus fertőzőképességét amellett tudjuk teljes mértékben „kikapcsolni”, hogy közben a szerkezete és fehérjéi teljességgel épen maradnak – magyarázta lapunknak Hetényi Roland, aki nemrég a budapesti Scruton Közösségi Tér szellemi műhelyébe is meghívást kapott a szabadalom ismertetésére.

A felfedezés azért is óriási áttörés, mert így bármely vírust „hatástalanítani” tudnak, illetve így azt – legyen eredetileg bármilyen veszélyes – már normál laboratóriumi körülmények között lehet vizsgálni, sőt, vakcinák készítését is lehetővé teszi a technológia.

– A Covid-19 kórokozóját, a SARS-CoV-2-t és az ehhez hasonló, rendkívül veszélyes kórokozókat csak legmagasabb szintű biológiai biztonságú (BSL-3 vagy BSL-4) laboratóriumokban lehet vizsgálni. Utóbbiból azonban az országban csupán kettő működik, Pécsen és Budapesten, a szomszédos országokban pedig egyáltalán nincs ilyen labor. Erre kerestünk megoldást, amikor, rengeteg kutatást követően, megszületett az ötletünk. Az UV-inaktiválást követően (többszörös ellenőrzés mellett) pedig már bármely kórokozót biztonsággal ki lehet vinni a BSL-4-es körülmények közül, így bárhol kutathatóvá válik, ami nem utolsó sorban óriási költségcsökkentést is jelent – hangsúlyozta a kutató.

Bármely vírusból készíthető vakcina rövid idő alatt

– A felfedezés további jelentősége abban áll, hogy ezzel az eljárással univerzális módon, bármely vírusból tudunk bármely vakcinaalapanyagot gyártani, rendkívül gyorsan – emelte ki dr. Hetényi Roland, akinek kutatótársával a koronavírusból állatkísérleti modellben már sikerült is működő vakcinjelöltet létrehozni, amely mérhető immunválaszt tudott kiváltani. Ez tehát első generációs, teljes kórokozót tartalmazó, ép fehérjéket tartalmazó vakcinajelölt.

A két orvos, akik kutatásaikat a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködésben végzik, az ehhez szükséges eljárást is kifejlesztette, amely az immunválasz mérésére is alkalmas. Ezt a technológiával együtt szabadalmaztattak, s létrehozták a RoLink Biotechnology Kft-t.

Ipari szintre emelnék a kutatást, lehetőleg Magyarországon

– Kicsiben kiválóan sikerült, most szeretnénk azonban ipari szintre emelni az eredményeket, hogy hatékonyan támogathassuk a hazai járványügyi munkát, ehhez keresünk most megfelelő anyagi forrásokat. Ez nemzetbiztonsági és üzleti szempontból is kiemelkedő lehetőséget rejt Magyarország számára – folytatta a kutató. Hozzátette, már világméretű biotechnológiai cégek is érdeklődnek a szabadalom iránt, ők azonban, amennyiben csak lehetséges, a hazájukban szeretnék kiaknázni a technológiában rejlő lehetőségeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában