Új eljárásokat fejlesztettek ki

2023.02.07. 15:46

Mérhetővé vált a koronavírus általi immunválasz az emberi szervezetben

Az elmúlt két évben hatalmas áttörést értek el a RoLink Biotechnology Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei a koronavírus tekintetében.

Cz.E.

A koronavírus sok bajt, problémát és szenvedést okozott számunka, de majdnem ugyanennyi pozitív és jó dolog is történt ez idő alatt - kezdte beszédét Prof. Dr. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Innovációs rektorhelyettese egy a Covid-19-re fókuszáló projekt záróeseményén. Az egyik ilyen siker történet a “COVID-19 Diagnosztika és Terápia - egyesített platform megközelítés” című projekt, amely sikeresen, új eljárások hadával zárult.

Fotós: Laufer László

A projektről a RoLink Biotechnology Kft. ügyvezetője, dr. Hetényi Roland és dr. Hanna Dániel kutatóorvos számolt be. A cég, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont és a PTE Virológiai Nemzeti Laboratórium szoros együttműködésben egy olyan berendezést és vizsgálati eljárást fejlesztett ki, amely segítségével mérhetővé vált a COVID-19 által kiváltott immunválasz az emberi szervezetben.  A kutatók az úgynevezett UVC fény segítségével inaktiválták a vírus örökítőanyagát,  amely által a vírus szerkezete nem sérült. Így lehetőség nyílt arra, hogy koronavírus által az emberi szervezetben kiváltott folyamatokat tanulmányozni tudják. Az eljárás nagy előnye, hogy a jövőben akár más kórokozók esetében is alkalmazható lesz.  

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásából valósult meg, 127 millió forint felhasználásával.

Az NKFIH nevében jelent volt Dr. Birkner Zoltán elnök, aki elmondta, hogy az ipari és az akadémiai szféra a koronavírus betörésével egymásra talált, ami az NKFIH még a járvány előtt céljául tűzött ki. Ebben az időben született meg a RoLink Biotechnology Kft., akik a PTE-vel együttműködve hatalmas áttörést értek el a koronavírus-kutatás tekintetében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!