A költségvetést is módosítani kell

2023.11.28. 07:00

Közel kétmilliárd forintos pluszt kapott Pécs

Miközben a pécsi önkormányzat ugyan továbbra is kormányellenes propagandával próbál szavazatokat szerezni a jövő évi választásra, addig újabb milliárdos támogatástöbblet érkezett a város kasszájába, ami miatt még a költségvetést is módosítani kell.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

A  Péterffy Attila jelenlegi polgármester önkormányzata az idei év elején a költségvetésről kapcsán sajtónak bemutatott, előzetes anyag alapján 18 milliárd forintos államháztartáson belül érkező támogatással számolt – ezeket különböző önkormányzati, intézményi feladatok ellátására kapja a város. Az önkormányzat idei költségvetését azonban azért kell módosítani, mert ezen támogatások jelentősen, 1, 8 milliárd forinttal növekedtek. 

Egy, a nemzeti oldal által portálunkhoz is eljuttatott dokumentumból ugyanis kiolvasható, hogy a közel kétmilliárdos keretből 310 millió forint a köznevelési feladatokra – az átlagbér alapú támogatás következtében – érkezett,  a szociális terület pedig 280 millióval kapott többet. 

Az önkormányzatokat megillető kiegészítő támogatás összesen 1,03 milliárddal lett több, amiből például a szociális ágazat pótléka 310 milliót, a kulturális feladatok bérjellegű támogatása 370 milliót tett ki. Az önkormányzat vis maior pályázaton is közel 100 millió forintos támogatásban részesült.

Mint ismert, Gyurcsány Ferenc DK-ja a napokban jelentette be, hogy az MSZP mellett 2024-ben ők is Péterffyt támogatják az önkormányzati választáson. Ezért a DK-s színek alatt induló Péterffy a központi támogatás emelkedését aligha fogja a szélesebb nyilvánosság elé tárni, hiszen ezzel Gyurcsány céljainak tenne keresztbe. 

Péterffy ugyanakkor a közel kétmilliárdos növekményt azért sem verhette nagydobra, mert ennek az összegnek a másfélszeresét, mintegy hárommilliárdot egyébként ők szednek be a pécsiektől ingatlanadó formájában. A legutóbb pedig általuk bejelentett kedvezménnyel is csupán városi szinten 200 milliót adnak a pécsieknek, ami mindössze havi pár száz forintot jelent 52 ezer háztartásnak. Bár nyilván címkézett forrásról van szó, de összességében a várost gazdagítja a fenti többletbevétel is, amiből szinte a teljes ingatlanadó kétharmadát el lehetne törölni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!