Kőkemény alku

2023.11.27. 07:00

Hivatalos: Péterffyt indítja 2024-ben Gyurcsány

Akkora az MSZP-s befolyás a pécsi városházán, hogy Gyurcsány Ferencék nagy valószínűséggel kőkemény alkukért cserébe voltak csak hajlandók Péterffy Attila pécsi polgármestert ismét támogatni. A héten ugyanis kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc 2024-es listájára – Vass Péter szigetvári polgármester mellett – a jelenlegi pécsi városvezető is felkerült.

Bóka Máté Ciprián

Az előző választáson még sikerült azt elhitetni a pécsiekkel, hogy nem pártemberek és pártok állnak Péterffy Attila pécsi polgármester mögött, így sokan a „független, civil” jelöltként szavaztak a városvezetőre. Azonban vele együtt valójában régi baloldali politikusok jelentek meg a színen, vagy vették be a városházát a háttérben.

MSZP-s uralom és Gyurcsány

A legszűkebb kört az MSZP és ahhoz köthető pénzügyi elit emberei jelenítették meg. Például az önkormányzati szférában döntő befolyást, pozíciót szerzett meg a DK helyi frakcióvezetője, Kunszt Márta, volt MSZP-s alpolgármester, aztán Meixner András, szintén  volt MSZP-s alpolgármester és fia, Meixner Barna, a Biokom Nkft. ügyvezetője. Megjelent a háttérben Kőhegyi István, volt MSZP-s parlamenti képviselő, akinek testvére a Biokomhoz került vezetői pozícióba.

Péterffy MSZP-s kampányfőnökéből, Nyőgéri Lajosból ugyan gazdasági bizottsági elnököt nem tudott csinálni annak botrányos cégügyei miatt, ám végül a koronavírus-járvány alatt sikerült alpolgármesterré kineveznie. Szabó Szilárd személyében pártbarát került a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. élére rekord, 38 milliós éves apanázsért. Szintén a párt színeiben szeretett volna képviselő lenni az a Bodnár Imre, aki megkapta az előző városvezetés lejáratását célzó állítólagos átvilágításokat. Őt még a Tettye Forrásház igazgatóságába is betették.

Pénzügyileg is befolyást szereztek

Máté János személyében a helyi szocialista pártlap vezetője került a PSN Zrt. élére, ahogyan a sajtócenzúrázást, lejáratásokat irányító Barabás Béla is ettől a laptól érkezett. Nem hagyták pozíció nélkül Gulyás Emilt, a párt pécsi elnökét sem, tudására  a Tüke Busz Zrt.-nél számíthatnak most is a pécsiek.

Külön MSZP-s kasszából, állítólagos asszisztensi munkáért kapott milliókat Ágoston Andrea, Péterffy frakcióvezetője is. Az MSZP-s ex-pártpénztárnok, Puch László és körei pedig pénzügyileg is befolyást szereztek, a főügyletet a Mandulás kemping és a Bőrklinika cseréje hozta meg számukra, amely kapcsán aztán később (ahogy lapunkban többször is megírtuk) büntetőeljárás is indult.

Az MSZP-s háttér terjeszkedése nyilván böki a DK-sok csőrét, hiszen a szocialisták országos támogatottsága mindössze néhány százalékos lehet, a DK viszont a legnagyobb ellenzéki erő. Az MSZP támogatását már jó ideje ismét élvező Péterffy ezzel tisztában volt, hiszen ezért rohant el például a közgyűlést is otthagyva Gyurcsány Ferenc feleségének, Dobrev Klárának a pécsi fórumára. Péterffy nyilvánosan kétszer is találkozott a DK pártelnökével, és sajtóinformációk szerint azóta is egyeztettek. Péterffyre végül a minap adta áldását Gyurcsány Ferenc, így 2019 után ismét a DK lesz az egyik fő támogatója a pécsi politikusnak.

Mit kérhetett cserébe a DK pártelnöke?

Egyelőre azt nem tudni, hogy ezért mit kért cserébe Gyurcsány, de nyilvánvalóan a mostani városházi leosztás aligha lehet elfogadható számára. Így várhatóan újabb, nem a város ügyeit előmozdító belső csatározások jöhetnek, és ezek határozhatják meg a ciklusból még hátralévő időszakot – éppúgy, mint ahogy ezt nézhették évekig a pécsiek.

Mást mondanak, mit amit tesznek

A Momentum pécsi képviselői úgy soroltak vissza a Gyurcsány Ferenchez dörgölődző koalícióba, hogy közben az országos pártvezetés Gyurcsányt bírálja. Valójában persze ez is csupán taktikai húzás, amellyel megpróbálják elérni azokat is, akik Gyurcsányt elutasítják – holott valójában helyben is a DK politikai ambícióihoz asszisztálnak.

Nincs meglepetés Szigetváron

A szigetvári polgármester, Vass Péter már korábban is baloldalra húzott, még MSZP-s parlamenti képviselőjelölt is volt, az előző választáson is MSZP-DK-s támogatással indult. 

Bár a kormányzat számtalanszor segítette már meg a várost az elmúlt években, ilyen előzmények láttán nem meglepő, hogy ismét Gyurcsány kötelékében találta meg a helyét a városvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!