Kistérségi központ

2023.12.09. 07:00

A bankfiók bezár, de tanácsot adnak és hitelt is indítanak

Az MBH Bank két fiókját is bezárja januártól olyan baranyai településeken, amelyek kistérségi központoknak számítanak, így a döntésük nem pár száz, hanem több ezer embert érint.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Ádám János

Két nagyobb lélekszámú községben – Szederkényben és Újpetrén – zárja be bankfiókját az MBH. A döntéshez nincs köze a helyi önkormányzatoknak, a lakók közül sokan mégis a településvezetőktől várják, hogy próbálják megakadályozni a fiókbezárást. 

Kraft Ferenc, Újpetre polgármestere elmondta, a posta és a bank egy épületben működik, december 31-én azonban lejár a két fél együttműködési szerződése, és a bank tájékoztatása szerint közös döntés értelmében nem kívánják jövőre megújítani. S mivel a közös működés nélkül – a bank érve szerint – fiók gazdaságilag nem fenntartható, ezért januártól heti egy napot lesz nyitva MFB Pontként, de már sem pénzforgalom, sem egyéb banki szolgáltatás nem lesz elérhető, csak tanácsadást nyújtanak, illetve hitelfelvételt indítanak. A községvezető elmondta, pár napig kisebb pánikhangulat is kialakult a településen, ugyanis a bank bejáratánál ki volt függesztve egy tájékoztató, hogy az ATM sem marad januártól, ezt később a polgármester jelzésére levette a pénzintézet. 

– Hivatalos levélben fordultam a bankhoz, hogy jelezzem: elhamarkodott döntésről van szó, hiszen a szolgáltatásokat nemcsak az újpetreiek, hanem a környező falvak lakói is igénybe veszik. Az idősebb lakosoknak most jóval messzebb kell utazniuk, ha a bankban kell ügyet intézniük

 – mondta. Hozzátette, egy éve, amikor a Takarékbank és az MBH egyesült, már szóba került a bankfiók bezárása, és akkor ő felajánlotta, hogy az önkormányzat elengedi az épület bérleti díját, csak ne vigyék el a településről a szolgáltatást. Akkor a bank nem élt ezzel a lehetőséggel. Most egy napi nyitvatartásért a teljes bérleti díjat fizetni fogják, tehát a fenntartás januártól sem lesz éppen racionális. Az mindenesetre jó hír, hogy az ATM megmarad, és annak a limitjét is megemelik. 

A szederkényi önkormányzat már eleve úgy tájékoztatta a lakosságot, hogy hangsúlyozta, „egy bank, egy önálló pénzügyi vállalkozás üzleti, stratégiai döntéséről van szó. Az ügyben az önkormányzatnak nem volt mérlegelési lehetősége, sem döntési helyzete. Ennek ellenére a településvezetés írásban is jelezni fogja a pénzintézet felé az észrevételeit, javaslatait és képviselni fogja a lakosság érdekeit”. 

Maml Balázs, Szederkény polgármestere elmondta, esetükben ugyanaz a helyzet, mint Újpetrén, hiszen a szederkényiek mellett a környező falvak lakóit is hátrányos helyzetbe hozza a bezárás, mert például Máriakéméndről, Olaszról és Hásságyról is jöttek ügyfelek, ráadásul az önkormányzatok és a vállalkozások is ott vezetik a számlájukat. A bankok az online ügyintézés felé terelnék az ügyfeleiket, de be kell látniuk, hogy a kistelepüléseken élő idősebb generációt nagyon nehéz az online szolgáltatások felé mozdítani. A községvezető kérelmében azt is leírta, hogy a település folyamatosan fejlődik, ipari park fog épülni, így új vállalkozások is várhatók, tehát a vidékfejlesztési folyamatokkal teljesen ellentétes a bezárásra vonatkozó döntés. 
Lapunk megkereste az MBH Bankot a bezárás okairól, illetve érdeklődtünk, hogy ez véglegesnek tekinthető-e, de lapzártánkig nem kaptunk a kérdéseinkre választ. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában